DEN HAAG - GroenLinks, SP en D66 willen dat bijzondere scholen leerlingen die de grondslag respecteren, moeten accepteren.

De drie oppositiepartijen zullen de acceptatieplicht voorstellen tijdens de behandeling van de begroting van Onderwijs, die dinsdagavond begint.

De partijen proberen de PvdA uit de tent te lokken, die ooit een initiatiefwetsvoorstel hierover voorbereidde. Dit plan ligt ''al enkele jaren in de onderste la van deze partij te verstoffen'', aldus GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi maandag.

Bijzondere scholen laten al wel leerlingen toe met een andere achtergrond, maar toch kunnen ze leerlingen weigeren als het ze uitkomt.

Belastinggeld

De oppositiepartijen vinden dat niet terecht en pleiten voor een vrije schoolkeuze voor iedereen. Ze wijzen er daarbij op dat ook bijzondere scholen worden betaald met belastinggeld.

PvdA-Kamerlid Margot Kraneveldt stelt dat de sociaaldemocraten het wetsvoorstel bewust in de koelkast laten liggen vanwege de afspraken die zijn gemaakt met de andere coalitiepartijen CDA en ChristenUnie. ''Het is niet van tafel, maar geparkeerd'', zei ze in een reactie.

Volgens Kraneveldt komen de drie mede-indieners van het initiatief hier bij tijd en wijle op terug. ''Dat is hun goed recht.'' Ze kunnen het wat haar betreft ook zelf indienen. ''Maar ik weet niet of het dan exact hetzelfde voorstel wordt'', aldus de PvdA'ster.