BRUSSEL - D66 wil van de Europese Commissie weten of de winkeltijdenwet mogelijk in strijd is met de EU-afspraken over het vrije verkeer van diensten.

Europarlementariër Sophie in 't Veld heeft maandag aan de commissie gevraagd de Nederlandse wet onder de loep te nemen.

De winkeltijdenwet bepaalt dat winkels maar beperkt open mogen zijn op zondag. Volgens In 't Veld maakt de zondagssluiting vestiging en exploitatie van filialen van winkelbedrijven in Nederland minder aantrekkelijk voor aanbieders uit andere EU-landen.

Het kabinet wil met een wetsvoorstel het aantal koopzondagen beperken door scherper toe te zien op oneigenlijk gebruik van de toeristenbepaling in de wet. Die biedt de gemeenten de mogelijkheid meer koopzondagen toe te staan.

Jantje-van-leiden

Het ministerie van Economische Zaken zei vorige maand dat het nieuwe wetsvoorstel is getoetst aan het Europees recht en daaraan voldoet.

Maar volgens brancheorganisatie Detailhandel Nederland heeft het ministerie ''zich er met een jantje-van-leiden vanaf gemaakt''.

Detailhandel Nederland heeft de indruk dat Economische Zaken het wetsvoorstel helemaal niet heeft getoetst.

Volgens de organisatie zijn er aanwijzingen dat het kabinetsplan wel degelijk in strijd is met de EU-regels. Juridische procedures hierover zouden tot schadeclaims kunnen leiden.

De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de winkeltijdenwet.