AMSTERDAM – Er zal nog deze week een besluit vallen over wie de eerste president van de Europese Unie gaat worden.

Dat zei de Belgische premier Herman van Rompuy op zijn partijbureau, schrijft het Gazet van Antwerpen.

Van Rompuy is zelf de belangrijkste kandidaat voor de functie. Hij stelt dat er dinsdag nog overleg gevoerd zal worden tussen regeringsleiders en staatshoofden, onder leiding van de Zweedse EU-voorzitter Reinfeldt.

Donderdag zal volgens Van Rompuy op een ingelaste EU-top een definitieve beslissing worden genomen. De belangrijkste betrokkenen treffen elkaar ook maandag tijdens de herdenking van de val van de Berlijnse muur in 1989.

Ook zal vermoedelijk deze week worden vastgesteld wie de nieuwe functie Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid zal gaan invullen. Daarvoor zou de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband de meeste kans maken.

Meer tijd

In tegenspraak met Van Rompuy liet een Duitse regeringswoordvoerder weten dat EU-voorzitter Zweden meer tijd nodig heeft voor het raadplegen van de EU-regeringsleiders.

Het Duitse persbureau DPA verwacht daarom dat pas in het weekend besluiten zullen worden genomen.

Leterme

In België lijkt de voormalige premier Yves Leterme de belangrijkste kandidaat om Van Rompuy op te volgen indien hij EU-president wordt.

De aanstelling van een president voor de Europese Unie is het gevolg van het Verdrag van Lissabon. Dit verdrag werd onlangs definitief goedgekeurd na de ratificatie door Tsjechië.

In het verdrag komt ruimte voor een vaste voorzitter van de Europese Raad (EU-president). In deze raad zitten de regeringsleiders van de 27-lidstaten.

Op dit moment wordt dit voorzitterschap gedeeld door alle landen en wisselt deze per half jaar. Momenteel is Zweden voorzitter.