DEN HAAG - De Tweede Kamer blijft zorgen houden over het kabinetsplan om werkgevers vrij te stellen van premies en belastingen bij kleine banen van jongeren tot 23 jaar.

Dat bleek maandag bij de behandeling van de belastingmaatregelen voor volgend jaar.

Verantwoordelijk staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) hoopt met de maatregel bedrijven te stimuleren meer jongeren in dienst te nemen en bovendien hun administratieve lasten te verlichten.

Een meerderheid in het parlement heeft er echter geen vertrouwen in dat die lasten echt omlaaggaan.

Bovendien is er, net als bij de vakbeweging, de vrees dat werkgevers bestaande banen zullen opknippen om zo kosten te besparen.

Het debat over de belastingmaatregelen gaat nog de hele maandag verder. Waarschijnlijk volgende week wordt het debat afgerond.

Koudwatervrees

De Raad Nederlandse Detailhandel denkt dat er sprake is van "koudwatervrees" bij de Kamerleden.

Volgens directeur bureau Arbeidszaken Pieter Verhoog staat de positie van jongeren op de arbeidsmarkt vanwege de crisis zo onder druk dat het gewenst is voor hen een uitzondering te maken.

Ook kleine en startende ondernemers kunnen volgens hem door de maatregel goedkoper en eenvoudiger jongere werknemers voor een aantal uren per week in dienst nemen.

Rechten

De raad stelt dat jongeren ook nauwelijks rechten opbouwen en dat het om die reden beter is om jongeren vrij te stellen van premiebetaling.

"Vaak combineren jongeren werken en leren en gaan ze uiteindelijk in een andere sector aan de slag als ze zijn afgestudeerd of van school gaan", aldus Verhoog.