AMSTERDAM - Studenten die frauderen met hun studiebeurs worden harder aangepakt. Huisbezoeken en boetes moeten studenten die onterecht beweren uitwonend te zijn en daardoor een hogere studiebeurs ontvangen, een halt toeroepen

Dat kondigt minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) maandag aan, schrijft De Telegraaf.

De frauderende studenten moeten volgens de minister net zo aangepakt worden als mensen die met uitkeringen frauderen.

De sociale recherche komt bij studenten op bezoek als er sterke vermoedens van adresfraude bestaan. Ook overweegt Plasterk, net als bij uitkeringsfraude, een boete van 25 procent op te leggen.

Nu kan alleen het teveel ontvangen geld door een student worden teruggevorderd. Plasterk kondigde de boete in juli al aan.

Ouders beboet

Ouders en anderen die willens en wetens hebben meegewerkt aan het ter beschikking stellen van een postadres, worden mogelijk ook beboet. Ook de bewijslast wordt omgedraaid.

De student moet dan in plaats van de IB-Groep aantonen dat zij uitwonend zijn. Zware gevallen van frauderende studenten moeten ook strafrechtelijk vervolgd worden. De nieuwe maatregelen moeten in 2011 wettelijk geregeld zijn, schrijft de krant.

Studenten die uitwonend zijn krijgen 260 euro studiefinanciering, terwijl een student die thuis woont 95 euro per maand ontvangt. Dat schade voor de staat door frauderende studenten wordt op 80 miljoen euro geschat.

LSVb

Studentenvakbond LSVb vindt het prima dat studenten die knoeien met hun beurs, worden aangepakt. LSVb-voorzitter Gerard Oosterwijk is wel bang dat er veel studenten zijn die hier de dupe van worden terwijl hen geen blaam treft.

Het gaat om studenten die zich van hun huisbaas niet op hun woonadres mogen inschrijven.

Huisbazen doen dit omdat ze het zelf niet zo nauw nemen met de regels, bijvoorbeeld met de belastingen. Oosterwijk schat dat in elke studentenstad honderden studenten zijn die dit overkomt. Hij zou graag zien dat Plasterk uitzoekt hoe groot dit probleem is en er een oplossing voor verzint.