BRUSSEL - De benoeming van de Belgische premier Herman Van Rompuy tot eerste EU-president zou het imago van België echt goed doen.

De Belgische eurocommissaris Karel De Gucht (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat zondag gezegd tegen de Vlaamse publieke omroep VRT. Volgens De Gucht kan het beeld dat in het buitenland bestaat van zijn land ook wel een positieve stimulans gebruiken na de politieke problemen van de voorbije twee jaar.

De Gucht denkt dat Van Rompuy ''een zeer ernstige kans'' maakt om tot EU-voorzitter benoemd te worden. Eerder zeiden ook anderen, zoals de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme, dat al.

Steun

Van Rompuy zou de steun hebben van de twee machtigste landen in de EU, Duitsland en Frankrijk.

Premier Fredrik Reinfeldt van huidig EU-voorzitter Zweden is bezig de lidstaten te polsen over wie zij als de beste kandidaat zien voor het EU-voorzitterschap, een functie die ontstaat door het EU-verdrag van Lissabon. Daarna zou er een ingelaste top komen om de benoeming te bekrachtigen.

Balkenende

Tot dusver is er over de consultaties van Reinfeldt nog niets naar buiten gekomen. Ook premier Jan Peter Balkenende en de Britse ex-premier Tony Blair worden als kanshebber gezien voor de hoge post.