DEN HAAG - De winst van D66 loopt iets terug in de peilingen. In vergelijking met vorige week, daalt het aantal zetels dat de partij van Alexander Pechtold zou halen van 25 naar 23.

Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Hij ziet een lichte terugval door afhakende kiezers aan de rechterkant van het politieke spectrum. Tot nu toe kwam de aanwas van kiezers van zowel de linker- als de rechterkant.

De Hond denkt dat deze rechtsere kiezers, die eerder CDA en VVD stemden, het niet eens zijn met uitspraken van Pechtold over Geert Wilders. Hij noemde de leider van de PVV rechtsextremistisch. Maar ook wijst De Hond erop dat een terugval na een snelle stijging niet ongebruikelijk is.

In de peiling van De Hond stijgen de PVV, CDA en VVD ieder één zetel. GroenLinks daalt één zetel.

PVV

De PVV blijft in zijn onderzoek de grootste met 28 zetels, gevolgd door het CDA met 27. De PvdA blijft op zestien staan, de SP op veertien en de VVD haalt achttien zetels als er nu verkiezingen zouden zijn.

De coalitie van het CDA, PvdA en de ChristenUnie zou nu vijftig zetels binnenhalen. Dat is één meer dan vorige week maar dertig zetels minder dan ze nu in de Kamer hebben.