BREDA - D66-leider Alexander Pechtold heeft ''absoluut geen spijt'' van zijn uitspraken over Geert Wilders die hij eerder deze week als extreem rechts en racistisch neerzette. Dat stelde Pechtold zaterdag tijdens het najaarscongres van D66 in Breda.

Op het congres verwees hij opnieuw naar de PVV, zonder de partij overigens te noemen. D66 kiest voor kennis en onderwijs en Pechtold vroeg zich af waar ''aanhangers van plat populisme'' eigenlijk op aansturen.

''Zij die de wereld van gisteren najagen uit angst voor het vreemde, voor Brussel. Voor de globalisering. Maar ook uit angst voor 150 boerka's op zestien miljoen mensen. En uit angst zelfs voor een Kinderen voor Kinderenliedje over Allah. En dat alles onder het motto: Nederland moet Nederland blijven.''

Eeuwenlang

Het getuigt volgens hem van angst en een gebrek aan historisch besef. ''Eeuwenlang ligt de kracht van dit land al juist in het open karakter.'' Hij repte van een nachtmerrie waarin jongeren hem op het matje riepen over de manier waarop Nederland is achtergelaten.

Een land met middelmatig onderwijs en ''teruggetrokken door een uitlevering aan een xenofoob'' .

Alternatieven

In zijn aanhoudende discussie met Geert Wilders zegt Pechtold vooral voor de inhoud te gaan. ''Ik zet onze alternatieven tegenover zijn verhaal. Dat is de taak van een politicus: je moet niet wegkruipen, maar juist problemen benoemen en er jouw alternatieven tegenover zetten.''

De D66-voorman zei dat hij afgelopen week niet voor het eerst riep dat hij Wilders extreem rechts vindt; hij zoekt de discussie al drie jaar op.

In Breda stelde hij dat het tijd wordt dat progressief Nederland uit de kramp van nieuwe politieke correctheid komt en de dingen gaat benoemen. ''Want Wilders maakt niet alleen zijn kiezers bang, hij maakt ook zijn tegenstanders bang. En dat laat ik niet gebeuren.''

Racist

Een bezorgd D66-lid vroeg zich wel af of Wilders een racist noemen daar wel in past of dat dit een ''juridische uitglijder'' was.

Aanhangers van de in 2002 doodgeschoten Pim Fortuyn deden aangifte nadat Pechtold Wilders extreem rechts en racist had genoemd. Pechtold had echter ''absoluut geen spijt'' dat hij er stevig was ingegaan.