DEN HAAG - Nederlandse diplomaten voeren geen lobby om premier Jan Peter Balkenende in de picture te krijgen voor de nieuwe functie van de president van de Europese Unie. Dat zei Balkenende zelf vrijdag na afloop van de ministerraad.

De Poolse ambassadeur bij de EU, Jan Tombinski, zei donderdag in Brussel tegenover journalisten dat medewerkers van Balkenende actief campagne voeren om hem benoemd te krijgen.

Balkenende zei dat er geen lobby plaatsvindt, maar wat diplomaten in Brussel bespreken over procedures, ''daar sta ik even buiten'', aldus de premier.

Reinfeldt

Balkenende zal binnenkort gebeld worden door de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt, die alle EU-leiders wil horen om te praten over wie de eerste vaste voorzitter van de EU-toppen moet worden.

Balkenende wordt in dat verband vaak genoemd. De afgelopen dagen leek de Belgische premier Herman van Rompuy echter de grootste kanshebber. Balkenende heeft altijd ontkend dat hij kandidaat is of dat hij gevraagd is.

Yves Leterme

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme zei donderdag dat Van Rompuy - formeel ook geen kandidaat - ''een zeer goede kans'' maakt om EU-president te worden.

Ook andere bronnen in België houden sterk rekening met het vertrek van de premier. Die zou de steun hebben van zowel de Duitse bondskanselier Angela Merkel als de Franse president Nicolas Sarkozy voor de hoge EU-post.

''Er zijn een paar concurrenten die blijkbaar nog overtuigd moeten worden dat zij de baan niet krijgen'', zei een bron in Brussel vrijdag, doelend op Balkenende en de Britse ex-premier Tony Blair.

Knoop doorhakken

Ingewijden verwachten dat Reinfeldt in het weekeinde of uiterlijk maandag de knoop doorhakt. In de loop van volgende week - de meest genoemde datum is donderdag 12 november - zou de benoeming van de EU-president dan bekrachtigd kunnen worden tijdens een extra top van regeringsleiders. Dan zal ook de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid worden benoemd.

Het ziet ernaar uit dat de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband voor deze post de beste papieren heeft.