DEN HAAG - Trots op Nederland (TON), de politieke beweging van Tweede Kamerlid Rita Verdonk, is alert op extremisten die proberen op de partijlijst te komen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

''Alle extremisten, of ze nou rechts zijn of iets anders, passen niet bij TON'', aldus een woordvoerder van Verdonk vrijdag.

Deze week zijn twee mannen uit Almelo die zich kandidaat hadden gesteld voor de lokale verkiezingen in hun gemeente, geweerd wegens een rechts-extremistisch verleden.

De woordvoerder van Verdonk zei dat dit tot nu toe de enige leden zijn die wegens extremisme niet door de politieke commissie van TON zijn toegelaten tot de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

PVV

Volgens de zegsman zullen net zo goed aanhangers van de PVV, die ''een groep in de samenleving uitsluiten'', worden geweerd van de kandidatenlijst bij TON.

Dat geldt volgens hem ook voor mensen die bijvoorbeeld net als de SGP vinden dat vrouwen geen actieve rol dienen te spelen in de politiek.

Screening

In hoeveel gemeenten TON meedoet aan de verkiezingen, is nog onduidelijk. ''We zijn bezig met een goede en gedegen screening van kandidaten en dat kost nou eenmaal veel tijd'', aldus de woordvoerder.

Wel is zeker dat de politieke beweging van Verdonk op 18 november meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in het Zuid-Hollandse Zuidplas. Dat is een van de zes plaatsen waar wegens gemeentelijke herindeling deze maand al verkiezingen worden gehouden.