AMSTERDAM – De gemiddelde NU.nl-lezer heeft er geen probleem mee als minister-president Jan Peter Balkenende vertrekt om de eerste president van de Europese Unie te worden.

Dat blijkt uit een poll van NU.nl waar achttienduizend stemmen op zijn uitgebracht.

Bijna driekwart van de stemmers (74 procent) antwoordde ‘nee’ op de vraag of Balkenende premier van Nederland moet blijven.

De kans dat Balkenende daadwerkelijk vertrekt lijkt niet heel groot meer. Aanvankelijk zag het er naar uit dat hij de belangrijkste kandidaat voor het EU-presidentschap was.

Inmiddels valt steeds vaker de naam van de Belgische premier Herman van Rompuy. Hij is nog niet zo lang actief op het internationale toneel en zou daarom voor meer Europese leiders aanvaardbaar zijn als president van de Europese Unie.

Verwijt

Balkenende krijgt nog al eens het verwijt dat Nederland in 2005 tegen de Europese Grondwet stemde. De premier zelf blijft stellig ontkennen dat hij een kandidaat is voor de post. Ook zou hij niet zijn benaderd.

De Poolse ambassadeur in de EU, Jan Tombinski, liet echter weten dat er door medewerkers van Balkenende actief gelobbyd wordt om de eerste president van de Europese Unie te worden.

Aangezien het verdrag van Lissabon onlangs door alle EU-landen is geratificeerd en 1 december in werking treedt, is de verwachting dat komende week al besloten wordt wie de post gaat vervullen.