DEN HAAG - Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) kijkt of ze een veroordeelde Iraakse moordenaar toch het land kan uitzetten.

Albayrak wil alles uit de kast halen om te voorkomen dat Moayad A. een verblijfsvergunning krijgt, maar geeft ook toe dat ze ''bijzonder weinig ruimte'' heeft om de vergunning te weigeren. Dat heeft ze donderdag gezegd in de Tweede Kamer.

De Irakees is jaren terug veroordeeld voor eerwraakmoord op zijn schoonmoeder. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) probeert de man sindsdien het land uit te krijgen, maar A. verzet zich hiertegen.

De Raad van State heeft recent geoordeeld dat de IND de Irakees geen verblijfsvergunning kan weigeren op grond van de veroordeling wegens moord.

Dat vonnis is meer dan 10 jaar oud en daarmee mag het volgens de eigen regels van de IND niet meer worden gebruikt als argument om een verblijfsvergunning te weigeren, aldus het hoogste rechtscollege. Albayrak gaat deze verjaringstermijnen voor de verstrekking van verblijfsvergunningen verlengen, kondigde zij donderdag aan.

De IND moet zich nu opnieuw buigen over het verzoek voor een verblijfsvergunning. De fracties van VVD en PVV willen dat de veroordeelde hoe dan ook Nederland verlaat.