LONDEN - De Britse regering ziet af van hoger beroep in de zaak-Wilders. De PVV-leider kreeg vorige maand van de Britse rechter gelijk dat hem in februari ten onrechte door de Britse autoriteiten de toegang tot het Verenigd Koninkrijk was geweigerd.

''Het gerechtelijke vonnis bestudeerd hebbende gaan we niet in hoger beroep tegen deze uitspraak'', zei een woordvoerder van het Britse ministerie van Binnenlandse zaken dinsdag.

''Maar we behouden ons het recht voor om buitenlanders, inclusief Europese burgers, de toegang tot het Verenigd Koninkrijk te weigeren als wij geloven dat zij een bedreiging vormen voor de veiligheid of voor onze samenleving.''

Teleurgesteld

Het ministerie herhaalde ''teleurgesteld'' te zijn in de uitspraak van de rechter en dat het nog steeds gelooft in haar gelijk om Wilders een inreisverbod op te leggen, omdat zijn ''aanwezigheid tot spanningen tussen onze gemeenschappen zou kunnen leiden en op zijn beurt tot gewelddadigheden tussen religies''.

Wilders was in februari door twee leden van het Hogerhuis uitgenodigd voor een besloten vertoning van zijn film Fitna gevolgd door een discussie in het Hogerhuis, waarna hij een persconferentie zou bijwonen.

Ondanks een brief van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken dat hij het land niet zou binnenkomen, reisde Wilders af naar Londen waar hij aan de grens door de immigratiedienst werd tegengehouden.