DEN HAAG - Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin verwacht dat het stelsel voor de jeugdzorg volgend jaar veranderd moet worden.

''Als het nodig is, moet je daar niet voor terugschrikken'', zei hij woensdag in het debat met de Tweede Kamer over zijn begroting.

Wellicht moet het recht op jeugdzorg dat nu in de wet staat op een andere manier geregeld worden

De jeugdzorg kent grote problemen. De zorg is te versnipperd en er zijn al jaren wachtlijsten. Rouvoet gaf al eerder aan harde ingrepen niet uit te sluiten.

Zware zorg

Hij wil dat jongeren die geen zware zorg nodig hebben dichter bij huis hulp krijgen. De Centra voor Jeugd en Gezin die er straks in alle gemeenten zijn, kunnen daar een belangrijke rol bij spelen.

In een kritische evaluatie die deze week verscheen staat dat het recht op jeugdzorg zoals die nu in de wet geregeld is, in de praktijk tot problemen leidt.

Dan gaat het vooral om de ingewikkelde en tijdrovende beoordeling van de zorg waar een jongere recht op heeft. Rouvoet stelde vast te houden aan dat recht op jeugdzorg. Wel wil hij bekijken of dat op een andere manier in de wet moet komen te staan.

Haast

Begin volgend jaar wil Rouvoet duidelijk maken hoe het verder moet met de jeugdzorg. De Kamer drong erop aan hier meer haast mee te maken.

De minister wil daar wel aan tegemoetkomen, maar riep de Kamer op zijn voorstellen dan ook snel te behandelen.

Verkenning

De Tweede Kamer buigt zich volgend jaar over de toekomst van de jeugdzorg. Een parlementaire werkgroep gaat een aanvullende verkenning uitvoeren naar de problemen waar deze zorg mee kampt. Deze verkenning moet in maart klaar zijn.

Dat heeft de Tweede Kamer woensdag besloten op voorstel van PvdA'er Jeroen Dijsselbloem.

Met de bevindingen van de werkgroep kan de Tweede Kamer zich beter voorbereiden op de plannen voor de jeugdzorg waar minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin volgend jaar mee komt.

Munitie

De oppositie eiste eigenlijk een parlementair onderzoek, maar vond daarvoor geen gehoor bij de regeringspartijen.

Maar Rouvoet zei van voldoende munitie voorzien te zijn om volgend jaar knopen te kunnen doorhakken. Nieuwe onderzoeken zouden tot onnodige vertraging leiden.