DEN HAAG - De grote oppositiepartijen in de Tweede Kamer eisen dat premier Jan Peter Balkenende donderdagavond bij het debat is over het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar.

De minister-president heeft het parlement woensdag laten weten dat hij en minister Wouter Bos van Financiën niet komen en dat minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) het debat zullen voeren.

Fractieleider Femke Halsema van GroenLinks is erg teleurgesteld. Ze vindt het ''onbehoorlijk dat een premier bij een debat over een van de grootste hervormingen'' afwezig is.

Volgens haar heeft de Kamer de premier gevraagd erbij te zijn. Halsema vindt dat het debat moet doorgaan, maar met Balkenende.

Minachting

VVD-leider Mark Rutte zou het een ''minachting van het parlement'' vinden als Balkenende wegblijft bij het debat. Rutte beschouwt het AOW-plan als een van de weinige maatregelen van het kabinet om de economische crisis te bestrijden.

De premier moet daarom het debat daarover zelf doen. Weigert hij te komen, dan moet het debat volgens Rutte worden uitgesteld.

Ook SP-leider Agnes Kant vindt dat Balkenende en Bos bij het debat moeten zijn. ''Als zij niet komen, kunnen ze beter opstappen'', zei Kant.

Gênant

Wat haar betreft gaat het debat niet door als de premier en de minister van Financiën er niet bij zijn. Kant vindt het ''duikgedrag'' van de beide architecten van de ''asociale'' AOW-plannen ''laf en arrogant''.

PVV-leider Geert Wilders vindt het ''onacceptabel en gênant'' als Balkenende zijn eigen ''AOW-gedrocht'' niet wil verdedigen. Als de minister-president dat inderdaad weigert, moet hij ''sowieso maar naar Brussel gaan, ook als ze hem niet vragen''.

Volgens een woordvoerder van Balkenende is er nooit gezegd dat de premier en de minister van Financiën bij het debat aanwezig zouden zijn.

Uitvoering

Zij hebben de hoofdlijnen van het besluit eerder meerdere keren verdedigd. Nu gaat het om de uitvoering en dan ligt het volgens de zegsman voor de hand dat de meest verantwoordelijke bewindslieden het debat doen.

De coalitiepartijen CDA en PvdA lieten weten dat ze het debat prima kunnen voeren met de bewindslieden van Sociale Zaken.

Verrast

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet is er verrast over dat volgens het kabinet nooit gezegd is dat bij het debat ook Balkenende en Bos aanwezig zouden zijn. Dat stelde een woordvoerder van Verbeet woensdag.

Hij wees erop dat vorige week de Kamer een verzoek van GroenLinks-leider Femke Halsema unaniem heeft gesteund om naast minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) ook Balkenende en Bos bij het AOW-debat te betrekken.

De woordvoerder zei verder dat vorige week juist is besloten om het AOW-debat voor komende donderdagavond in te plannen om de aanwezigheid van alle vier de bewindspersonen mogelijk te maken.