DEN HAAG - Echt in het nauw komen de bewindslieden van het ministerie van Justitie deze week niet bij de behandeling van hun begroting in de Tweede Kamer.

Wel hebben ze nog genoeg uit te leggen. Minister Ernst Hirsch Ballin ligt vooral onder vuur na een reeks incidenten, zoals de vlucht van twee veroordeelde mensenhandelaren, en moet aangeven hoe hij het vertrouwen in de rechtsstaat denkt te herstellen.

Het parlement was woensdag aan zet en kwam met een reeks voorstellen en oproepen om criminaliteit beter te bestrijden, de positie van slachtoffers te versterken en bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat ex-gevangenen minder vaak opnieuw in de fout gaan.

Schandalig

De PvdA maakte zich boos omdat de daders in een omstreden Braziliaanse kinderpornozaak zijn vrijgelaten na procedurefouten van het Openbaar Ministerie (OM). De regeringsfractie noemt dat ''schandalig''.

De minister nam vast een voorschot op zijn beantwoording donderdag door opnieuw aan te kondigen dat het verlofsysteem voor gedetineerden wordt aangescherpt. Hij wil dat het verlof aan banden wordt gelegd voor vluchtgevaarlijke gevangenen en veroordeelden voor een zwaar misdrijf.

Ontsnappingen

Ook vanuit de Tweede Kamer klonk die roep, mede door recente ontsnappingen en een poging tot verkrachting door een crimineel die er tijdens zijn proefverlof vandoor was gegaan.

Ook staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie moet zich verweren, met name tegen kritiek van de rechtse oppositie dat haar vreemdelingenbeleid faalt en alleen maar leidt tot meer asielzoekers en hogere kosten.

De VVD en PVV eisen verder uitleg over een Iraakse asielzoeker die hier een brute moord heeft gepleegd en toch een verblijfsvergunning dreigt te krijgen.

Rita Verdonk

Hirsch Ballin hoeft donderdag geen moeite meer te doen om Rita Verdonk ergens van te overtuigen. Zij zegde woensdag al het vertrouwen in de CDA-bewindsman op, omdat hij volgens haar de Kamer bewust verkeerd inlicht of misleidt.

De voorvrouw van Trots op Nederland wees erop dat Hirsch Ballin de afgelopen maanden heeft gewerkt met twee exemplaren van de begroting: een voor de pers en burgers, die ook op de website van het ministerie stond, en een voor de Tweede Kamer.

Tussen die versies bestaan volgens Verdonk significante verschillen in de asielgegevens. De minister sprak dat tegen. In zijn optiek gaat het niet om substantiële verschillen. Bij de stemming over de motie van wantrouwen ging slechts een vinger omhoog: die van Verdonk.