AMSTERDAM - Een Malieveld vol demonstranten kan het AOW-besluit van het kabinet niet terugdraaien. Dat zegt vice-premier Rouvoet in het tweewekelijkse gesprek met NU.nl.

"Het kabinet is niet over 1 nacht ijs gegaan met het neerleggen van deze plannen. Hier is goed over nagedacht. De sociale partners hebben de gelegenheid gehad om samen een alternatief in te dienen. Daar zijn ze niet uitgekomen", constateert Rouvoet.

"Ik ga niet zwartepieten wiens schuld dat is. Maar men wist de consequentie als men er niet uit zou komen. We nemen nu onze eigen route. En die zal sociaal goed verdedigbaar zijn."

De sociale partners en 11 onafhankelijke leden hadden tot 1 oktober om in de SER samen tot een akkoord te komen.

Maar een dag voor het verstrijken van de deadline trokken de werkgevers de stekker uit het overleg tot grote woede van met name de FNV en haar voorzitter Agnes Jongerius. De FNV kondigde op vervolgens grote acties aan en ook oppositiepartij SP zint op grote manifestaties.

Overal tegen

"De SP is overal tegen, dus dat vind ik geen verrassing", aldus Rouvoet. Wel hoopt hij dat de vakbeweging haar dreigementen voor grote acties zoals een vol Malieveld intrekt. Rouvoet nodigt de vakbeweging uit om mee te werken aan de uitvoering van de AOW-plannen.

"Ik grijp iedere gelegenheid aan om een extra beroep te doen op de FNV. Want hoe dan ook, we gaan deze plannen uitvoeren, maar we doen dat natuurlijk het liefst met de steun van de sociale partners."

En mocht Nederland eind dit jaar toch het toonbeeld zijn van grote demonstraties? "Dan zullen die wat mij betreft geen invloed hebben op het uitvoeren van onze plannen. Niemand van ons was uit op dit besluit, maar een diepe crisis met grote financiele gevolgen noodzaakt ons hiertoe. Als wij niets doen, schuiven we de rekening door naar onze kinderen."