AMSTERDAM - Bij de beoordeling of criminelen verlof krijgen gaan belangen van slachtoffers, het vluchtgevaar en de zwaarte van het misdrijf een veel grotere rol spelen.

Dat kondigen minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) donderdag aan, schrijft De Telegraaf woensdag.

De standaard regelingen voor verlof worden vervangen door persoonsgebonden afwegingen. Dat moet het gemakkelijker maken een verlof te weigeren.

Nadat de beruchte vrouwenhandelaar Saban B. niet terugkeerde van verlof besloot Hirsch Ballin dat rechters niet meer mogen beslissen of een gevangene tijdelijk wordt vrijgelaten. Alleen de gevangenisdirecteur kan nu nog verlof geven.

Vorige week donderdag werd bekend dat opnieuw een mensenhandelaar tijdens zijn verlof de benen heeft genomen. De man was tot vier jaar cel veroordeeld en moest nog een jaar uitzitten.

Die nacht werd ook een 31-jarige Utrechter opgepakt die in de zomer niet was teruggekeerd van verlof. Hij wordt ervan verdacht na zijn ontsnapping een vrouw te hebben verkracht en een poging daartoe te hebben gedaan.