DEN HAAG - Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin moet haast maken met zijn plannen voor de jeugdzorg. Een fors deel van de Tweede Kamer wil niet dat hij tot begin volgend jaar wacht met het ontvouwen van zijn toekomstvisie op deze zorg.

De regeringspartijen keren zich tegen een parlementair onderzoek. Dit zou alleen maar vertragend werken.

Dat bleek dinsdag tijdens de behandeling in de Tweede Kamer van de begroting van het ministerie voor Jeugd en Gezin.

Parlementair onderzoek

De oppositie onder aanvoering van GroenLinks pleit voor een parlementair onderzoek, maar dat houdt volgens de coalitie alleen maar op. Zolang zo'n onderzoek bezig is, kan Rouvoet niets ondernemen om de problemen in de jeugdzorg aan te pakken.

Het CDA wil deze week al van Rouvoet horen welke kant hij uit wil, de VVD wil niet tot begin volgend jaar wachten tot de minister met zijn visie komt. Ook de ChristenUnie vroeg de minister al voor de kerst met een reactie te komen op een kritisch rapport over de jeugdzorg dat maandag verscheen.

Daarin staat dat van een samenhangend aanbod van jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en zorg voor licht verstandelijk gehandicapten geen sprake is. Rouvoet heeft al aangekondigd harde ingrepen niet uit te sluiten om de zorg te verbeteren.

Zware politieke lading

De PvdA wil ook geen parlementair onderzoek omdat de oppositie nu al de conclusie heeft getrokken dat minister Rouvoet er niets van gebakken heeft. Volgens PvdA'er Jeroen Dijsselbloem krijgt zo'n onderzoek daardoor een zware politieke lading. Zelf kwam hij met een parlementaire werkgroep op de proppen. Deze zou zich moeten buigen over verdergaande vragen, waar de evaluatie die nu op tafel ligt niet aan toegekomen is.

De werkgroep zou kunnen bekijken waar de alsmaar groeiende vraag naar zorg voor jongeren aan toe te schrijven is. Ook zou het parlement zich kunnen buigen over de vraag waarom hulpverleners uit verschillende hoeken zo moeilijk met elkaar kunnen samenwerken. Ook het CDA voelt wel voor een parlementaire werkgroep. Deze hoeft de minister niet voor de voeten te lopen.