AMSTERDAM - Vice-premier Rouvoet heeft er bij premier Balkenende persoonlijk op aangedrongen zijn huidige termijn vol te maken. Dat laat hij doorschemeren tegenover NU.nl.

"We zitten nu in een heel belangrijke fase waarbij het kabinet heel veel te doen heeft. We hebben een belangrijk traject in het voorjaar met de heroverwegingen en zitten midden in een crisis."

"Het heeft veruit mijn voorkeur dat we met deze ploeg stevig kunnen doorpakken. Daarom ben ik blij met zijn uitspraak dat hij geen kandidaat is."

Voorkeur

Premier Balkenende wordt genoemd als nieuwe president van de Europese Unie, evenals zijn Belgische ambtgenoot Van Rompuy. Vice-premier Rouvoet heeft in een persoonlijk gesprek met Bos en Balkenende zijn voorkeur kenbaar gemaakt.

"Ik heb er vertrouwen in dat hij het ook zal meewegen bij eventuele beslissingen. Balkenende weet wat ik belangrijk vind voor dit land en de slagkracht van deze coalitie."

Gevolgen

Over de gevolgen van een eventueel vertrek van Balkenende wil Rouvoet niet al te veel speculeren, al sluit hij nieuwe verkiezingen niet bij voorbaat uit.

"Staatsrechtelijk valt er van alles over te zeggen. Ik geloof dat alle geleerden het er wel over eens zijn dat er op zichzelf er geen verkiezingen nodig zijn, mocht de situatie zich voordoen."

Bijzonder

"Tegelijkertijd zegt ook weer iedereen 'het zou wel zo'n bijzondere situatie zijn die zich niet eerder heeft voorgedaan'. Dat roept wel vragen op of je dat niet zou moeten markeren. Ik heb daar helemaal geen uitgesproken opvattingen over, omdat het hoort bij een scenario waarover we nu niet moeten willen nadenken."