BRNO - Het Constitutionele Hof van Tsjechië heeft dinsdag een klacht van zeventien senatoren over het Verdrag van Lissabon van de Europese Unie afgewezen.

Volgens de rechters is het verdrag niet in strijd met de Tsjechische grondwet.

Daarmee is de weg vrij voor het verdrag dat de EU moet stroomlijnen en slagvaardiger maken. Tsjechië is het laatste EU-land dat het verdrag nog moet ratificeren.

Handtekening

Alleen de eurosceptische Tsjechische president Vaclav Klaus moet nu nog zijn handtekening plaatsen. Hij heeft de EU-leiders beloofd dat te doen als het Constitutionele Hof de klacht zou afwijzen en als Tsjechië een voorbehoud zou krijgen op het Handvest voor de grondrechten, waarnaar in het EU-verdrag wordt verwezen.

De EU-leiders gaven hem vorige week zijn zin. Klaus wil de uitzonderingspositie voor zijn land omdat hij vreest dat anders Duitsers die na de oorlog uit Tsjechië zijn verdreven schadeclaims kunnen indienen voor hun verloren bezittingen.

EU-top

Als Klaus zijn handtekening heeft gezet, zal er waarschijnlijk op korte termijn een ingelaste EU-top worden belegd om een aantal belangrijke benoemingen te regelen. Daarbij gaat het onder meer om de nieuwe functie van EU-president.

Het leek erop dat premier Jan Peter Balkenende hiervoor hoge ogen gooide, maar de laatste dagen komt zijn Belgische collega Herman van Rompuy steeds nadrukkelijker in beeld voor de post.

Brown

Gordon Brown, de premier van Groot-Brittannië, heeft positief gereageerd op het besluit.

''Ik hoop dat Europa het jarenlange debat over constitutionele en institutionele zaken nu terzijde kan schuiven... en dat we weer vooruitgang kunnen boeken met de belangrijkste onderwerpen'', aldus Brown.

De voorstanders van het Verdrag van Lissabon kunnen in de loop van de dag nog meer positief nieuws tegemoet zien.

De krant The Daily Telegraph meldde dinsdag dat David Cameron, oppositieleider namens de Conservatieve Partij en de gedoodverfde opvolger van Brown, binnenkort bekend zal maken dat hij afziet van een referendum over het verdrag.

Barroso

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie is ''buitengewoon blij'' dat het Constitutionele Hof in Tsjechië het licht op groen heeft gezet.

Na de toezeggingen aan de Tsjechische president Vaclav Klaus die de EU-leiders vorige week deden, ''hoeft nu geen nieuw oponthoud het van kracht worden van het verdrag te verhinderen'', aldus Barroso in een reactie.

Barroso hoopt dat de benoeming van een EU-president en een Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid nu zo snel mogelijk kan plaatsvinden. Als hij de volledige lijst van kandidaten binnen heeft, kan Barroso vervolgens een nieuwe Europese Commissie samenstellen.

Nederland

Ook Nederland reageert verheugd op de uitspraak van het Hof. ''Niets lijkt een spoedige handtekening van president Vaclav Klaus nog in de weg te staan. Dat betekent dat we eindelijk kunnen ophouden met de interne discussies over spelregels'', stelde staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) dinsdag in een verklaring namens het kabinet.

Timmermans gaat ervan uit dat Vaclac nu snel zijn handtekening zal zetten. ''Dat is maar goed ook, want gezien de uitdagingen waar Europa voor staat wordt het tijd dat we in Europa de hand weer snel aan de ploeg slaan.''