DEN HAAG - Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft uitgehaald naar critici die beweren dat de hulp aan arme landen niet werkt.

Volgens hem is ontwikkelingssamenwerking juist in deze tijd van crisis belangrijker dan ooit. Bovendien is de kwaliteit enorm verbeterd en wordt meer ingezet op de dingen die werken.

Dat zei de minister maandag tijdens het debat over zijn begroting voor 2010. Tegelijk is het volgens hem ''een illusie'' te denken dat alleen hulp leidt tot het einde van de armoede.

Het gaat ook om investeringen en andere ontwikkelingen zoals goed bestuur. ''Hulp helpt en draagt bij aan een stabielere wereld.''

VVD

Koenders botste opnieuw fel met de VVD, die de hulp flink wil korten en het roer omgooien. VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn vindt dat de hulp de zelfredzaamheid van arme landen kapot heeft gemaakt.

Koenders zei dat hij ''tabak krijgt van de simpele analyses. Ik kan dit niet meer serieus nemen.'' Volgens hem zoekt de VVD steeds ''een theorietje van de week erbij, alleen maar om te kunnen bezuinigen.''