DEN HAAG - Kinderen met kleine problemen moeten veel dichter bij huis hulp kunnen vinden. Zo kunnen ze sneller worden geholpen en hoeven ze niet bij een Bureau Jeugdzorg aan te kloppen.

De jeugdzorg kan zich dan bezig gaan houden met de jongeren die zwaardere hulp in een instelling nodig hebben.

Dat is de eerste reactie van de Tweede Kamer op een evaluatie van de Wet op de Jeugdzorg die maandag is verschenen.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg ziet de Centra voor Jeugd en Gezin, die in steeds meer gemeenten verrijzen, als een soort huisarts die lichtere klachten verhelpt maar doorverwijst naar de jeugdzorg als er meer aan de hand is.

De beoordeling welke zorg er dan verder nodig is, zou door verschillende soorten hulpverleners gezamenlijk moeten gebeuren. Nu is het zo dat disciplines als jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg te veel langs elkaar heen werken.

Potjes

Ook komt het geld voor deze uiteenlopende vormen van hulp nog uit verschillende potjes. Ook dat moet anders, zegt het CDA.

PvdA'er Jeroen Dijsselbloem ziet een groot probleem in de ingewikkelde en tijdrovende beoordeling van de zorg die een jongere nodig heeft.

Daarom zou er meer zorg moeten zijn die kinderen kunnen krijgen zonder dat ze deze ambelijke molen in moeten. Ook de PvdA ziet daar een rol weggelegd voor het Centrum voor Jeugd en Gezin

Wijk

De SP pleit al jaren voor meer jeugdzorg in de wijk. SP'er Marianne Langkamp ziet ook een grotere rol voor de Centra voor Jeugd en Gezin, maar die moeten dan ook wel echt wat meer te doen krijgen dan alleen adviezen over opvoeding en jeugdgezondheidszorg.

Langkamp vindt dat minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin de zaken veel te lang op zijn beloop heeft gelaten.

Geen bestaansrecht

Ook VVD'er Ineke Dezentjé komen de problemen bekend voor. Voor haar bewijst het eens te meer dat het programmaministerie voor Jeugd en Gezin geen bestaansrecht heeft.

''Rouvoet is in alle valkuilen getrapt waar we hem tweeënhalf jaar geleden al voor gewaarschuwd hebben.''

Ook zij vindt dat de hulp dichter bij huis moet worden gegeven, maar ze ziet niet veel in de Centra voor Jeugd en Gezin. Die bestempelt de VVD als een extra bureaucratische laag.