BRUSSEL - De Belgische premier Herman Van Rompuy lijkt steeds meer kans te maken om de eerste president van de EU te worden.

Een welingevoerde bron in de Belgische politiek bevestigde maandag een bericht van het Franse persbureau AFP dat er aan Van Rompuy wordt getrokken om de baan te aanvaarden.

Van Rompuy is volgens de bron al voor de zomer ''in alle discretie'' benaderd door enkele regeringsleiders, nadat zijn optredens tijdens EU-toppen indruk hadden gemaakt.

Dat de christendemocraat nog geen jaar premier is van zijn land, is voor een eventueel vertrek ''geen punt'', aldus de bron. ''Niemand is onmisbaar voor België, zelfs Van Rompuy niet.''

Balkenende

Volgens AFP is de Belg de enige kandidaat met wie alle EU-leiders zouden kunnen leven. Anderen, zoals premier Jan Peter Balkenende of de vroegere Oostenrijkse bondskanselier Wolfgang Schüssel, hebben voor-, maar ook tegenstanders.

Zo zou Balkenende volgens een ingewijde niet goed liggen bij de Oost-Europese lidstaten, die vinden dat hij een te strenge opvatting heeft over het EU-begrotingsbeleid.

Overigens heeft Van Rompuy, net als Balkenende, steeds gezegd ''geen kandidaat'' te zijn. Maar ingewijden hechten aan die mededeling niet zo veel waarde. Wie benaderd wordt voor de topfunctie, zal niet snel nee zeggen.

Leterme

In de Belgische media werd maandag al gespeculeerd over de opvolging van Van Rompuy als premier. Genoemd wordt onder anderen Yves Leterme, die een klein jaar geleden moest opstappen als premier omdat hij geprobeerd zou hebben een rechterlijke uitspraak te beïnvloeden in de Fortisaffaire.

Leterme werd later door een parlementaire onderzoekscommissie vrijgepleit van de aantijgingen. Hij is sinds enkele maanden minister van Buitenlandse Zaken.

Leterme wilde maandag niet reageren op de geruchten, evenmin als Van Rompuy.