KEULEN - Elke twee jaar vindt in Duitsland het fotografie-evenement Photokina plaats. Photokina 2006 beloofde de grootste Photokina ooit te worden en na een week blijkt die belofte ingelost. Alle belangrijke en minder belangrijke fabrikanten vanuit de hele wereld waren aanwezig om hun nieuwe productlijn aan het publiek te showen. LetsGoDigital doet verslag voor NU.nl.


Een tevreden bezoeker van de Photokina beurs in Keulen

De bezoekers van de Photokina hebben veel nieuwe producten en diverse innovatieve digital imaging oplossingen mogen aanschouwen. Er waren 1600 fabrikanten uit 50 landen. Naar schatting hebben ongeveer 160.000 bezoekers uit 140 landen de Photokina show in Keulen bezocht.

Spiegelreflex

De digitale reflex cameramarkt is op dit moment interessanter dan ooit tevoren. Op de Photokina waren het voornamelijk de nieuwe DSLR camera's uit de 10 megapixel categorie die de show stalen. Deze camera's bieden een interessante prijs/kwaliteit verhouding en zijn uitgerust met veel innovatieve oplossingen.

Denk hierbij aan antistofoplossingen, geïntegreerde beeldstabilisatie-systemen, maar ook aan compacte afmetingen en absoluut hoogwaardige instelmogelijkheden die veelal rechtstreeks vanuit de professionele DSLR camera zijn gehaald.


Een man bekijkt een gigantische versie van de Nikon D80

De markt voor consumenten 10 megapixel DSLR camera's is onderverdeeld in de volgende modellen; Canon EOS 400D, Nikon D80, Sony DSLR-A100, Pentax K10D, Olympus E400 en de Samsung GX10. Daarnaast heeft Sigma zijn nieuwe SD14 DSLR camera geïntroduceerd; een camera uitgerust met een zogenaamde Foveon X3 beeldsensor. Deze sensor maakt gebruik van een speciale techniek waardoor eenvoudig gezegd iedere pixel alle primaire RGB kleuren kan opvangen en tegelijkertijd kan verwerken. Het resultaat moet een opname worden waarbij een meer volwaardige kleurenpallet en een hogere detaillering van toepassing is. De Sigma SD14 zal aan het einde van dit jaar verkrijgbaar zijn.


Even een Sinar-model testen...

Printers

Natuurlijk waren de fotoprinters ook van de partij, ieder uitblinkend in het rap printen van een 10x15 en zelfs 13x18cm fotootje. De markt voor printers is zoals vanouds verdeeld in 10x15 printers tot echte grootformaatprinters voor de professionele gebruikers.

Hoewel nog steeds prijzig heeft HP met de Z2100 en Z3100 printers grootformaat printen dichter bij de enthousiaste fotograaf gebracht. Met een prijs van rond de €2200 kan er een professionele kwaliteit afdruk op 24-inch (60 cm) breedte gerealiseerd worden. Dit alles met gebruik van HP Vivera inkt op pigmentbasis. In feite hebben de printerfabrikanten hun nieuwe printers stuk voor stuk verbeterd en wordt er meer kwaliteit geboden voor het zelfde geld.

Software

Naast hardware was er ook veel aandacht voor de software. Nu RAW formaat bij digitale camera's steeds meer in trek is, komen er ook steeds meer RAW formaat oplossing in de vorm verschillen de software pakketten aan bod.

Zo biedt Apple met de verbeterde en vernieuwde Aperture 1.5 een fraaie en interessante oplossingen voor de enthousiaste hobby en professionele fotograaf. Aperture 1.5 biedt innovatieve oplossingen voor het beheer van RAW, JPEG en TIFF afbeeldingen. Dit beheer is nu zeer flexibel, dankzij het nieuwe "open bibliotheek"-systeem waarmee fotografen bestanden op elke gewenste plaats kunnen opslaan, zowel in de Aperture bibliotheek zelf als op andere schijflocaties, zoals externe schijven, cd's of dvd's. Daarnaast is de handige loepfunctie uitgebreid en biedt Aperture 1.5 een vergaande integratie van pakketten zoals iLife'06 en iWorks'06.


Een Photokina-bezoeker inspecteert de nieuwe Leica M8

Geheugenkaarten

Naast de nieuwe collectie digitale compact camera's waarbij de gemiddelde resolutie wederom gestegen is en we nu zelfs met tien megapixels in een kleine compactcamera mogen fotograferen, zien we ook de geheugenfabrikanten opnieuw de lat hoger leggen. SanDisk introduceerde een kaart met bijzonder hoge capaciteit; de Extreme III 16GB CompactFlash. Verwacht wordt dat deze kaart in december verkrijgbaar is.

We hebben slechts een greep genoemd uit het totale aanbod wat de Photokina 2006 de bezoeker voorlegde. De Photokina zit er weer op en heeft laten zien dat digital imaging een prominente plaats in ons dagelijkse leven heeft ingenomen. Beeld is overal, kan overal opgenomen worden, verwerkt worden en gedeeld worden. Het beeld is universeler dan ooit tevoren.

Kijk voor een totaal overzicht van al het digitale fotografie nieuws wat tijdens deze show heeft plaatsgevonden bij het speciale Photokina 2006 verslag van LetsGoDigital.