AMSTERDAM - Qua uiterlijk heeft de Sony Alpha 100 digitale reflexcamera duidelijke trekken van de DiMAGE 5D. De camera is echter wel wat meer afgerond en oogt daardoor enigszins moderner en fraaier. Gelukkig heeft Sony ook de beeldstabilisatie in de Alpha 100 behouden. In plaats van Anti Shake heet het nu Super Steady Shot, een naam die Sony voor iedere vorm van beeldstabilisatie gebruikt en niet alleen voor de bewegende sensor.

Een gyroscoop detecteert de beweging van de camera en een processor laat de sensor een tegenbeweging maken. Dit heeft als resultaat dat de invloed van cameratrillingen sterk wordt gereduceerd.

Menu


De Alpha 100 is een camera waarmee de concurrentie rekening mee moet houden

Met zoveel knoppen lijkt het lastig om de Sony A-100 DSLR te bedienen, het tegendeel is echter waar. Omdat er veel knoppen zijn, met bovendien vaak een enkelvoudige functie, hoef je niet steeds het menu in te duiken. Je kunt sneller een instelling wijzigen.

Het is wel even wennen waar alles zit, maar dat heb je doorgaans snel genoeg onder de knie. Op het scherm wordt veel informatie getoond. Een tweede LCD bovenop ontbreekt. Je ziet achterop niet alleen de belichtingsgegevens en het aantal opnames, maar bijvoorbeeld ook de gebruikte kleurruimte, de witbalans, de kwaliteit en de scherpstelling. Erg uitgebreid dus. Als je de camera draait, draaien ook de letters mee, zodat alles goed te lezen blijft.

Konica

Zoals eigenlijk alle digitale reflexcamera's kan de Sony Alpha 100 zowel in RAW als in JPEG fotograferen. Bovendien kan dit nu ook in beide formaten tegelijk. Het RAW formaat is gelijk aan die van Konica Minolta, al heet het nu dus ARW (van Alpha RAW).

Het grote voordeel is dat programma's als Adobe RAW Converter in Photoshop, de ruwe beelden direct kunnen lezen. Het aantal JPEG opties is wat beperkt, dat is toch wel jammer. De JPEG bestanden zijn echter van een dermate goede kwaliteit dat je op zich niet vaak naar een RAW beeld hoeft te grijpen.

Correctie

Meer pixels op een sensor betekent niet alleen meer ruis, ook het dynamische bereik komt onder druk te staan. Om dit te verhelpen komt de Sony Alpha 100 met een softwarematige oplossing. Het werkt dan ook alleen in JPEG. Met het dynamische bereik op standaard (D-R) wordt de gehele opname gecorrigeerd op contrast en dekking, aan de hand van het gemeten contrast. Dat kan dus betekenen dat ook de lichte partijen lichter en contrastarmer worden, wat in de meeste gevallen niet het gewenste effect is.

Je wil juist de lichte partijen gelijk houden en de donkere partijen ophelderen. Dat kan met de geavanceerde stand (D-R +) wel. Het beeld wordt dan geanalyseerd en in delen opgesplitst. Ieder deelbeeld krijgt vervolgens een aparte correctie en het resultaat hiervan is erg goed.

Processor


De Sony bezit een snelle processor

Sony heeft de Alpha 100 voorzien van een behoorlijke buffer en een snelle processor. Alleen in RAW en RAW+JPEG moet aanspraak gemaakt worden op de buffer, in JPEG kun je blijven fotograferen. Pas na ongeveer 150 opnames achter elkaar kan er een kleine hapering optreden. Maar wie haalt dat in de praktijk? Als na zes RAW opnames de buffer vol zit, hoef je niet lang te wachten tot deze leeg is. Binnen een paar seconden kun je weer verder gaan. Een zeer goede prestatie!

Concurrentie

Al met al zet Sony met de Alpha 100 direct een camera neer die er zeker mag zijn. Een goed begin is immers het halve werk. Neem nu de prijs/kwaliteit verhouding in de huidige markt; de gerenommeerde DSLR fabrikanten hebber er in één klap een geduchte concurrent bij! De Sony Alpha 100 is slechts het begin van de opmars van Sony bij de reflexcamera's. De concurrentie mag de borst nat maken; deze camera is zeker een aanrader!

Kijk voor de volledige Sony Alpha 100 test op LetsGoDigital

Voordelen:

 • Hoge resolutie, veel detail
 • Levendige kleuren, natuurgetrouw
 • Ingebouwde Steady Shot
 • Stofreductie systeem
 • Snelle continue opnames
 • USB 2.0 Hi-Speed
 • Prima dynamisch bereik
 • 2.5-inch LCD monitor
 • Energiezuinig
 • Nadelen:

 • Zichtbare ruis vanaf 800 ISO
 • Niet direct startklaar
 • Zoeker mag groter
 • Standaard zoomlens gemiddelde kwaliteit
 • Beperkte JPEG instellingen