AMSTERDAM - De digitale reflexmarkt is nog nooit zo interessant geweest als in 2006. Waren het in de beginjaren een paar fabrikanten (Nikon en Canon) die de dienst uit maakten, sinds enige tijd zijn er in rap tempo nieuwe spelers bijgekomen. Neem nu Sony met zijn nieuwe Alpha 100, een 10 Megapixel digitale reflex camera die direct een prijsdoorbraak in het hoge resolutie DSLR segment veroorzaakte.

De aandacht van de consument is in ieder geval gewekt en de toekomst voor de digitale SLR fabrikant ziet er veelbelovend uit.

Schokgolf


Met de D80 zorgt Nikon weer voor een schokgolf in het land van camera's

Nikon heeft sinds de introductie van de alom geprezen Nikon D200 een stevige positie in het hoge resolutie segment bedongen en veroorzaakte vorig jaar een schokgolf in de markt voor geavanceerde semi-pro DSRL camera's. Deze week heeft Nikon dezelfde opmerkelijke actie herhaald met de introductie van de nieuwe 10 Megapixel Nikon D80 digitale SLR camera.

Comfortabel

De nieuwe Nikon D80 is uitgerust met een nieuwe 10.2 effectieve Megapixel CCD beeldsensor. Deze sensor heeft natuurlijk het DX formaat; een door Nikon opgezet formaat dat als standaard geldt voor de hele Nikon digitale reflexcamera lijn. De afmetingen van de behuizing van de Nikon D80 zijn vrijwel gelijk aan die van de D50. Het compacte formaat ligt comfortabel in de hand en het gewicht is zeer prettig om te dragen. De Nikon D80 is net iets zwaarder dan de D50, wat ten gunste komt van de handligging.

Updates

De Nikon D80 is in staat om met een snelheid van 3 beelden per seconde, tot maximaal 100 JPEG (Fijn, M of S formaat), het onderwerp vast te leggen. Via het Secure Digital slot zijn toekomstige firmware updates uit te voeren.

Spotmeting

Om de echte waarde van elke scène te evalueren wordt de input van de beeldvullende 420-pixel sensor automatisch afgezet tegen een ingebouwde database van meer dan 30.000 fotografische scènes om accuraat en met hoge snelheid de uiteindelijke waarde te bepalen. Variabele centrumgerichte meting en spotmeting geconcentreerd op het actieve scherpstelgebied zijn ook voor handen, evenals belichtingscompensatie en auto belichtingsbracketing.

Scherpstelopties

Om consistent snelle en precieze scherpstelling onder verschillende opname condities te garanderen, is de Nikon D80 uitgerust met een verfijnd 11-punten AF systeem. Dit is vergelijkbaar met een verfijnde versie van Nikon's geavanceerde Multi-CAM 1000 AF Sensor Module. Dit nieuwe 11-punten AF systeem voegt effectieve nieuwe scherpstelopties toe die grotere zekerheid geven in het verkrijgen van de gewenste opname.

Kleur


De D80 meet helderheid, kleur en contrast van de camera tot het object

De nieuwe Nikon D80 heeft veel techniek meegekregen van de Nikon D200 en is daarmee direct van de professionele D2Xs digitale SLR camera. Een techniek zoals de 3D-Color Matrix Meting II, een geavanceerde en geoptimaliseerde belichting die gebruikt maakt van een speciale kleuren matrixmeting sensor. Helderheid, kleur, contrast, geselecteerd scherpstelgebied en de afstand van de camera tot het onderwerp wordt voor iedere foto gemeten.

Hobby

De Nikon D80 is een zeer interessante digitale SLR camera en biedt de amateur, maar ook de hobby fotograaf veel creatieve mogelijkheden om digitale fotografie in al zijn facetten te kunnen uitvoeren. Voor wie de Nikon D200 net een stapje te hoog was, lijkt met de Nikon D80 een perfecte combinatie van hoge resolutie en hoogwaardige reflextechnieken in huis te halen.

Kijk voor de volledige Nikon D80 preview op LetsGoDigital.