AMSTERDAM - Nikon heeft een nieuwe digitale spiegelreflex camera uitgebracht. De D80 is een indrukwekkende camera voor de gebruiker die fotograferen als passie heeft.

De Nikon D80 heeft een DX-formaat CCD beeldsensor van 10,2 megapixels. De camera bezit een processor die digitale foto's uitzonderlijk goed tot zijn recht laten komen. Hierdoor zien foto's er scherper uit en zijn de kleuren sterk natuurgetrouw.

Snelheid


De Nikon D80 is een indrukwekkende camera, met innovaties ten op zichte van de D70

De snelheid waarmee de Nikon foto's maakt is enorm. De sluiter reageert vrijwel onmiddellijk nadat geklikt is om een foto te maken (een vertraging van 80 milliseconden). Ook de opstarttijd van de camera is kort; 0,18 seconden. In een reeks van foto's kunnen er drie per seconde gemaakt worden en tot honderd JPEG's achter elkaar.

Bewerken


Het bewerken van foto's kan via het menu dat zichtbaar wordt op de 2,5 inch monitor

Bijzonder is ook de functie om foto's te bewerken op de camera zelf. Via de 2,5 inch monitor kunnen foto's bewerkt worden. Het vernieuwde (in vergelijking met de D70) gebruikersmenu van de camera biedt hier mogelijkheden. Ook toont het beeldscherm foto's snel nadat ze geschoten zijn.

De D80 heeft de functie van Auto ISO. Dit betekent dat de ISO waarde automatisch ingesteld wordt, een maximum ISO kan ook ingesteld worden.

De Built-in Speedlight zorgt er voor dat de flits zich instelt op de situatie, waardoor er beter belicht wordt.

Sepia

Rode ogen reductie is natuurlijk een standaard functie, maar D-Lighting is een functie die schaduw en extra licht in de foto plaatst om een detail extra uit te laten komen. Daarnaast is het mogelijk om trucjes (sepia effecten, enzovoorts) met de foto's uit te halen, waardoor de fotograaf als kunstenaar uit de hoek kan komen.

Variatie programma's

Het digitale variatie programma met zeven functies is eenvoudig te gebruiken. Via een knop kan gekozen worden tussen de verschillende programma's, zoals: automatisch, portret, landschap, macro of close up, sport, nachtlandschap en nachtportret. Bij elke situatie heeft de camera dan de ideale instellingen.

Geheugen

De SD-HC geheugen kaart zorgt voor het snel opnemen van opnamen in het geheugen. Deze heeft een capaciteit van twee gigabyte. De accu van de camera is de Nikon EN-EL3e Lithium Ion. Het gewicht van de de Nikon D80 is 585 gram (zonder accu, geheugen en beschermingen).

Verkoop

De verwachting is dat in september van dit jaar de verkoop van de D80 start. De prijs zal ruim duizend euro zijn (adviesprijs 1,069 euro). Met de 18-135 millimeter lens (Nikkor AF-S DX) is het pakket ruim vierhonderd euro duurder (1.429 euro).