AMSTERDAM - De Pentax Optio T10 is een typisch voorbeeld van een stijlvol ontworpen design cameraatje. Het compacte formaat, de fraaie afwerking en de verrassende achterzijde zijn de kenmerken die direct opvallen. Voor diegenen met knoppenvrees zal de Pentax Optio T10 een waar geschenk zijn; er zijn slechts vier knoppen te bespeuren op de hele camera, een absoluut record!


Tik met de Stylus pen tegen het display en er verschijnen pictogrammen

Naast het grote formaat van het scherm is de toepassing van het touchscreen het summum van de camera. De Pentax Optio T10 is bijna knopvrij wat toch wel uniek is. Tik met je vinger of de Stylus pen tegen de display en direct verschijnt een aantal pictogrammen waarmee veelgebruikte functies zoals P, AF, flitser en serieopnames ingesteld kunnen worden. Door op één van de twee knoppen naast het scherm te drukken worden de overige functies zichtbaar en kan er direct gewijzigd worden indien nodig.

Resolutie


De camera heeft een resolutie van 6 megapixels

De Pentax T10 biedt de gebruiker de standaard resolutie van vandaag: 6 Megapixels. Je zou verwachten dat de Pentax Optio T10 ook zaken zoals een uitgebreide reeks ISO instellingen of bijvoorbeeld een beeldstabilisator biedt. Beide kenmerken zijn echter beperkt of niet aanwezig bij de Pentax Optio T10 camera.

ISO

Wanneer er sprake is van een kans op bewegingonscherpte wordt dit via een symbool aangegeven op de display en kan de gebruiker op eigen beweging de ISO waarde verhogen. Je kunt een maximale verhoging instellen van 400 ISO, wat toch wel een beetje beperkt is om bewegingonscherpte tegen te gaan.

De concurrentie biedt vaak 800 ISO en hoger en hoewel de kwaliteit dikwijls te wensen overlaat, is het in bepaalde gevallen zeker een handige optie.

Kleuren

Op de beeldkwaliteit valt weinig aan te merken. De Pentax Optio T10 doet wat hij moet doen. De kleurweergave komt natuurgetrouw over en de belichting scoort over het algemeen prima. De automatische witbalans houdt zich prima onder de meeste condities. Hoewel de camera de neiging heeft de kleurzweem ietwat warm uit te filteren, doet dit geen afbreuk aan de kwaliteit.

Bij kunstlicht opnames is het bij een teveel aan kunstlicht zaak om in te grijpen en de witbalans specifieker op de lichtbron af te stellen. De meervlaksmeting weet 90% van de opnames goed te belichten, daarnaast heeft de gebruiker ook een centrumgerichte meting en een spotmeting tot zijn beschikking.

Broekzak

De Pentax T10 is een mooie camera met een intuïtieve bediening. De toepassing van een touchscreen in combinatie met de prachtige 3-inch monitor geeft een grote meerwaarde aan de camera. De Pentax Optio T10 is compact van formaat, kan eenvoudig los in de broekzak worden meegenomen en staat garant voor een prima fotokwaliteit. De mogelijkheden zijn voor de gemaksfotograaf ruim voldoende aanwezig en zullen ook zeker de trendy fotograaf kunnen bekoren.

Kijk voor de volledige Pentax Optio T10 test op LetsGoDigital.

Voordelen:

 • 3 inch Touchscreen
 • Fraai en compact design
 • Goede beeldkwaliteit
 • Levendige kleuren
 • Intuïtieve bediening
 • Goede signaal/ruisverhouding
 • USB Hi-Speed interface
 • Nadelen:

 • Geen Beeldstabilisator
 • Beperkte gevoeligheid
 • Scherpstelafstand macro beperkt
 • Geen echte actieopnames mogelijk
 • Slechts 12MB intern geheugen