AMSTERDAM - Details over de controller van de Nintendo Wii zijn gepubliceerd op internet. Videogame en entertainment site IGN.com heeft, naar eigen zeggen, de hand weten te leggen op officiële documenten over de controller.

Zo zou de controller op AA batterijen werken, die het zo'n dertig tot zestig uur doen.

LED lampjes

De communicatie tussen de controller en de computer zou via een Bluetooth 2.4 Ghz verbinding gaan. Daarnaast heeft het apparaat een Synchro toets, waarmee duidelijk wordt welke controller gebruikt kan worden. LED lampjes laten dit zien. Daarnaast zou ook aan de lampjes af te lezen zijn of de batterij leeg is (één lampje aan: 25% vol; twee lampjes: 50 % vol, enzovoorts).

De 'rumble-motor' in het apparaat zorgt dat er een trilling kan ontstaan. Dit effect kan uitgeschakeld worden.

Sensor


Op elk uiteinde van de staaf zit een sensor

De staaf met de sensoren moet boven of onder de televisie gezet worden. De staaf is twintig centimeter lang en heeft aan elk eind een sensor. Als de controller op het scherm wordt gericht, reageert hij op elke beweging die wordt gemaakt. De sensor meet diepte, positie van de controller, en richting.

Voor de bediening van de Wii zijn twee controllers ontwikkeld. Een klassieke en een futuristische. De klassieke doet denken aan de vertrouwde controller van Nintendo, over de futuristische gaan de geruchten. Nintendo heeft overigens niet gereageerd op de speculaties.