AMSTERDAM - De nieuwe mogelijke DVD-standaard, HD-DVD, krijgt alsnog een regiocode mee. Dit is besloten op een conferentie met topmensen uit de branche.

De techniek die de regio's moet gaan indelen is nog niet geheel af, maar de kans dat de techniek wel op de HD-DVD speler zal komen is groot. Ook werd op de conferentie gesproken over "specificaties" voor spelers die slechts voor China bedoeld zijn, zodat dit land alleen bepaalde schijfjes kan lezen.

DVD

De regiocodering houdt in dat een schijfje dat niet in de regio van de speler is gekocht, niet op een speler uit een andere regio afgespeeld kan worden. Dit systeem is al bekend bij de reguliere dvd. Bij dvd worden zeven regio's gehanteerd. Bij Blu-ray slechts drie. Onbekend is hoeveel regio's HD-DVD zal hanteren.

Bezitters

Consumenten die er snel bij waren en al een HD-DVD speler in huis hebben, kunnen in de toekomst mogelijk een probleem krijgen met gecodeerde schijfjes, omdat hun speler geen regiocode bezit. Het is echter nog onduidelijk of dit probleem zich voor gaat doen.

HD-DVD is een nieuwe techniek voor audiovisuele media. De verbetering ten op zichte van dvd is dat de kwaliteit hoger is. Dit komt doordat de opslagcapaciteit van de schijfjes veel groter is dan bij dvd.

Blu-ray is de tegenhanger van HD-DVD. Deze techniek verbetert ook de kwaliteit van het beeld en geluid. De strijd tussen bedrijven die één van de technieken hebben ontwikkeld barst de laatste maanden los.