AMSTERDAM - Sony Ericsson heeft verschillende nieuwe mobiele telefoons uitgebracht. Twee versies springen vallen bijzonder op. De één is vooral toegespitst op muziek, de ander op muziek luisteren tijdens het sporten. Het gaat hierbij respectievelijk om de W850i Walkman phone en om de W710i Walkman phone. Voor zakelijk gebruik heeft het bedrijf de Z710i camera phone en de Z550i ontwikkeld.


De W850i Walkman phone is ontwikkeld voor de muziekliefhebber

De W850i Walkman phone is gemaakt voor muziek beluisteren. Dit blijkt onder andere aan de 1 gigabyte geheugenstick, die bij de telefoon wordt geleverd en uit de uitgebreide navigatiemogelijkheden.

Downloaden

Maar sterker blijkt dit uit de zogenaamde TrackID. Deze dienst zorgt ervoor dat een nummer gedownload kan worden. De gebruiker neemt een deel van een nummer op via een microfoon of ingebouwde FM-radio. Deze sample wordt naar een database gestuurd, die de track identificeert. De database stuurt informatie over het nummer terug naar het mobieltje en zo is de track te downloaden (tegen betaling).

Leuk detail aan het uiterlijk van de telefoon is dat de ‘heartbeat illumination' zorgt dat de toetsen oplichten op de maat van de muziek, als er een nummer gespeeld wordt.

Camera

Naast de muzikale vernuften beschikt de telefoon ook over een 2.0 megapixel camera. De camera heeft 4 maal digitale zoom en een LED licht.

Voor snelle data-overdracht heeft de telefoon een USB 2.0 ingang. Daarnaast beschikt de W850i Walkman phone over Bluetooth 2.0. Het apparaat is overigens verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit.

Fitness


De clip zorgt ervoor dat de W710i makkelijker blijft zitten tijdens het sporten

De sportieve variant van de Walkman phone is de W710i. Dit toestel spitst zich toe op gemak tijdens fitness activiteiten. De bewegingssensor in de telefoon meet bijvoorbeeld rensnelheid, afstand, tijd en aantal stappen.

Om de sportactiviteiten niet in de weg te zitten met het apparaat is de zogenaamde Active Clip IAC-60 ontworpen. Zo kan de telefoon om je arm of ergens aan gedragen worden. Ook de headset, de Active Stereo Portable Handsfree HPM-65, werkt daarin mee. De lichtgewicht koptelefoon haakt achter het oor, zodat de moeilijker afglijdt.

Muziek

Degene die een grotere koptelefoon wil hebben komt ook aan zijn trekken, want er is een 3,5 millimeter plug aan te sluiten. Ook de W710i heeft de TrackID dienst. Daarnaast beschikt de telefoon ook over een FM-radio. De externe display (128x128 pixels) zorgt ook voor gebruikgemak, omdat de telefoon niet op gedaan hoeft te worden bij het bellen of als de gebruiker een ander nummer op wil zetten.

Geheugen

Het grotere display is een 176x220 pixels TFT scherm met 262.000 kleuren. Ook deze telefoon heeft een 2.0 megapixel camera met vier maal digitale zoom en een 2.0 USB aansluiting. Een verschil zit in geheugen; de W710i heeft een 512 megabyte geheugen kaart.

Zakelijk

De zakelijke telefoon van Ericsson is de Z710i camera phone. De nadruk wordt bij deze mobiel gelegd op internettoepassingen, zoals e-mail, RSS feeds (voor nieuws- en verkeer-updates). De telefoon beschikt ook over een Access NetFront™ full HTML browser. Hiermee wordt surfen op internet makkelijker. Daarnaast is synchronisatie van agenda en telefoonboek met de computer een belangrijke functie.

Op extra mogelijkheden wordt niet de nadruk gelegd. Zo beschikt de bijgeleverde geheugenkaart over 64 megabyte (die wel uitgebreid kan worden tot één gigabyte). Het interne geheugen is tien megabyte.

Beeldscherm

De telefoon heeft ook een 176x220 pixels TFT scherm met 262.000 kleuren. Ook deze telefoon heeft een 2.0 megapixel camera met vier maal digitale zoom en een 2.0 USB aansluiting. Verder beschikt de mobiel ook over een 128x128 pixel extern display.

Radio

Net als voorgaande telefoons beschikt deze ook over een FM-radio en een mediaspeler. En natuurlijk ontbreekt Bluetooth ook niet op deze zakentelefoon.

Eenvoudig


Links de Sony Ericsson Z710i en rechts de Z550i

De Sony Ericsson Z550i is een vrij eenvoudige telefoon met een 1,3 megapixel camera met vier maal digitale zoom. Daarnaast heeft het mobieltje een intern geheugen van 20 megabyte.

De Ericsson heeft ook een 176x220 pixels TFT scherm met 262.000 kleuren. Daarnaast bezit de telefoon, net als de hierboven beschreven versies, een FM radio, een mediaspeler, Bluetooth en een 2.0 USB aansluiting.