AMSTERDAM - Digitale camera's als de Canon S3 IS zijn zeer populair omdat ze veel te bieden hebben voor een relatief lage prijs. Zo heeft de Canon PowerShot S3 IS een indrukwekkende 12x optische zoom, voorzien van een beeldstabilisator om ook bij de lange brandpunten nog uit de hand te kunnen fotograferen.


Het draaibare scherm geeft mogelijkheden tot het maken van foto's uit verschillende standpunten

Het draai- en kantelbare scherm maakt het mogelijk om foto's te maken vanuit vrijwel elk denkbaar standpunt. De resolutie van 6 Megapixels is ruim voldoende om een mooie A4 of zelfs een A3 afdruk te kunnen maken.

Kunststof

De Canon PowerShot S3 IS is een compacte digitale camera, zeker als je beseft dat dit een megazoom camera is. Het uiterlijk doet erg vertrouwd aan en de Canon S3 IS ziet er uit als een echte Canon. De camera is opgebouwd uit kunststof, maar voelt wel erg degelijk aan. Bij de uitstekende handgreep is wat stroef materiaal aangebracht voor een betere grip. Een simpele oplossing die erg goed werkt.

De knoppen liggen goed onder handbereik. De monitor achterop kan worden weg geklapt om beschadiging te voorkomen. Opmerkelijk overigens dat we bij de eerste digitale camera's volop de wegdraaibare schermen zagen en nu nauwelijks meer. Dit terwijl een dergelijk scherm toch veel voordelen biedt.

Snelheid


Binnen één seconde schuift de camera de zoomlens naar buiten

Het aanzetten van de Canon S3 IS gaat vrij rap; je bent binnen één seconde klaar om een foto te kunnen maken. Een bijzondere prestatie, zeker voor een camera met een dergelijk objectief dat naar buiten moet schuiven. De camera reageert vlot op de ontspanknop en de ontspanvertraging is miniem. Niet alleen kun je erg nauwkeurig zoomen, het gebeurt ook vrijwel geruisloos. Voor fotografie wat minder van belang, bij het maken van een filmpje des te meer.

Filmen

Het is overigens al vrij uniek dat je kunt inzoomen tijdens het filmen. Je kunt bovendien ook filmen en fotograferen tegelijk! Als je aan het filmen bent, kun je gewoon de ontspanknop indrukken. De camera zal op normale wijze scherpstellen en maakt vervolgens een foto. En dan niet in de lage filmresolutie, maar gewoon in de volle 6 Megapixels. Dat is echt iets uniek!

Net zo als het in stereo opnemen van geluid. Niet voor niets heeft de Canon PowerShot S3 IS twee microfoontjes aan de voorzijde. Het geluid kan bovendien gefilterd worden, door een windfilter of de samplingfrequentie aan te passen. De Canon S3 IS is dus meer dan een fotocamera alleen, het is een echt multimediatoestel.

Contrast

De standaardinstellingen die vanuit de fabriek zijn geprogrammeerd leveren al erg goede beelden op. De kleurweergave is naar wens en het contrast aangenaam. Ook weet de belichtingsmeting met de meeste omstandigheden wel raad. Slechts een enkele keer zul je moeten overschakelen op de spot- of centrumgerichte meting.

Het dynamische bereik is voor een camera in dit segment behoorlijk. De automatische witbalans functioneert in veel gevallen goed, maar bij kunstlicht is het wel raadzaam om als het even kan een eigen witbalans te maken. De Canon S3 IS heeft weliswaar een kleine flitser, maar die presteert netjes; van vignettering is geen sprake.

Wegschrijven

De SD geheugenkaart bevindt zich achter het deurtje in de handgreep van de Canon PowerShot S3 IS. Open je het deurtje, dan gaat de camera onmiddellijk uit. Wacht er dus mee totdat alle foto's zijn weggeschreven op de kaart, anders ben je onherroepelijk één of meerdere foto's kwijt. Het is tevens aan te raden een iets snellere kaart te gebruiken, zoals de SanDisk Ultra II of, voor de snelheidliefhebbers, een SanDisk Extreme III kaartje. Dit scheelt toch in de snelheid van het wegschrijven en je kunt sneller achter elkaar een foto maken.

Nabewerking

Het objectief presteert uitstekend. In de groothoek is vertekening zichtbaar, maar die blijft echter ruim binnen de marges. De scherpte is van de hoeken tot het centrum goed. Scherpstellen gaat geruisloos, snel en accuraat. De kleurweergave is uitstekend en Canon weet een goede middenweg te vinden als het gaat om de verscherping en het contrast. De foto's uit de Canon PowerShot S3 IS kunnen zo gebruikt worden, zonder nabewerking.

Verbeteringen

Uiteraard kunnen er nog wel een paar dingen verbeterd worden. Het scherm is met 2 inch al wat groter geworden, maar hier zouden we toch graag een 2,5 inch scherm zien. Als het tenminste wel past binnen de grootte van de camera, want die is erg goed. Om het een echte groeicamera te maken, zou het ook erg fijn zijn om in RAW te kunnen fotograferen.

Al snel kun je met de camera aan de slag en in no-time weet je met een uitstekende kwaliteit al je momenten met de camera vast te leggen. Het zal ons dan ook niet verbazen als de Canon PowerShot S3 IS een regelrechte verkoophit gaat worden.

Voordelen:

 • Groot 12x optisch zoombereik
 • Beeldstabilisator
 • Volledige handmatige instelmogelijkheden
 • Uitstekende foto- en videokwaliteit
 • Uitklapbaar LCD scherm
 • Super macro vanaf 0cm
 • USB 2.0 Hi-Speed interface
 • Nadelen:

 • 2-inch ipv 2.5 inch display
 • Geen RAW formaat ondersteuning
 • Kijk voor de volledige test op LetsGoDigital.