AMSTERDAM - Hitachi Maxell heeft een dvd ontwikkeld met een dikte van 0.092 millimeter. Dit is zo dun dat de disk vervormt als er mee gezwaaid wordt. De dunne disk leidt uiteindelijk tot meer opslagcapaciteit.

Nu Blu-ray en HD-DVD in strijd zitten om welke nieuwe techniek de dvd zal overnemen, komt Maxell met een ander idee. Door het combineren van dunne disks kan er veel meer opslagruimte gecreëerd worden dan met een normale dvd.

Honderd dvd's


De opslagruimte wordt vergroot wanneer er verschillende van deze dunne dvd's op elkaar worden 'geplakt'

De dunne dvd heeft namelijk, evenals een normale dvd, een opslagruimte van 4,7 gigabyte. Wanneer beide kanten van de dvd worden gebruikt, gaat het om 9,4 gigabyte. En als er honderd dunne dvd's op elkaar worden 'geplakt' dan ontstaat er een opslagruimte van 940 gigabyte. De gecombineerde disks zitten samen in een systeem dat de disk 6,5 centimeter dik maakt.

Opslag

Door deze dikte zal deze vinding niet direct een concurrent worden voor Blu-ray of HD-DVD, maar het is wel een mogelijkheid om informatie voor lange tijd op te slaan.

Terabytes

Uiteindelijk kan deze techniek uitgebreid worden naar een capaciteit van vijf terabyte, zegt het bedrijf dat de disks ontwikkelt. Voor de hoge capaciteit disks die nu bestaan wordt een bedrag van 325 (ongeveer 255 euro) dollar gevraagd.