AMSTERDAM - Voor de spelcomputerfreak is Los Angeles volgende week de stad waar het gebeurt. Sony en Nintendo geven dan op de Electronic Entertainment Expo (E3) openheid van zaken over hun nieuwste spelcomputers. Geen gelikte filmpjes, maar echte speelbare games, zo is de verwachting.

Microsoft stal vorig jaar de show met de presentatie van de Xbox 360, de eerste spelcomputer van een nieuwe generatie die grafisch en op multimediagebied veel meer mogelijkheden biedt. Inmiddels is de 360 ongeveer een halfjaar op de markt, Sony en Nintendo moeten dus met een antwoord komen.

Hoog niveau

Sony, dat werkt aan de PlayStation 3, blonk vorig jaar in Los Angeles vooral uit met indrukwekkende filmpjes die in Hollywood waren opgenomen. Velen zijn nu benieuwd of die beelden, onder meer van het Amsterdamse product Killzone, zijn omgezet in spelletjes en of de kwaliteit van hetzelfde hoge niveau is.

Controller

De grootste verrassing kan wel eens van Nintendo komen. In het geweld tussen Microsoft en Sony heeft de Japanse bedenker van karakters als Mario en Pokémon de afgelopen jaren een bescheiden rol gespeeld met de GameCube. De onderneming wil met innovatie terrein terugwinnen. Vorig najaar lichtte ze al een tipje van de sluier op, door als besturing een afstandsbediening aan te kondigen die met armgebaren tennisrackets en geweren in beweging kan brengen. Ingewikkelde knoppencombinaties, waar Microsoft en Sony het nog mee doen, moeten daarmee tot het verleden behoren.

Ambities

Nintendo heeft met zijn nieuwe draagbare spelcomputer, de Dual Screen (DS), aangetoond dat het vernieuwingen met succes in de markt kan zetten. Tegen dit speeltje kunnen bijvoorbeeld commando's worden geroepen en voorwerpen letterlijk worden weggeblazen. De ambities van Nintendo kunnen echter wel eens te hoog zijn. Met de DS wilde de spelcomputerfabrikant een brede doelgroep bereiken, maar jongeren blijven de grootste spelers. Met de opvolger van de GameCube wordt nog een poging gewaagd. Nintendo onthulde vorige week de naam Wii, die veel wenkbrauwen deed fronsen, maar volgens de Japanners staat voor gezamenlijk spelen.

Halo 3

De grote vraag blijft welke games nu op de nieuwe computers van Sony en Nintendo te spelen zullen zijn. Voor de Xbox 360 is al een hele rits aan spellen aangekondigd. De verwachtingen zijn vooral hooggespannen voor Gears of War, door sommigen het schietspel van de toekomst genoemd. Ook hopen gamers op de eerste beelden van Halo 3, het derde deel van het populaire schietspel van Microsoft.

Het lijkt erop dat de E3 weinig te bieden heeft voor de eerste spelcomputer van Microsoft, de Xbox. Veel gamesontwikkelaars zien geen brood meer in het apparaat, omdat Microsoft alles op de 360 zet. Het aanbod aan nieuwe spellen zal daarom karig zijn, met als mogelijke lichtpuntjes Medal of Honor: Airborne en Splinter Cell: Double Agent.

Blu-ray

Nagenoeg de gehele spelcomputerindustrie zoekt verbreding. Vaak wordt geroepen dat de omvang van de markt groter is dan de omzet uit bioscoopkaartjes, maar het oudere publiek verkiest toch de tv boven de spelcomputer. Microsoft heeft daar geen verandering in kunnen aanbrengen met uitgebreide mogelijkheden om muziek en films op de 360 af te spelen. Sony waagt met de PlayStation 3 een poging met een Blu-ray-dvdspeler, die een bioscoopervaring dichter in de huiskamer moet brengen. Een fraai plat scherm, met goede speakers zijn dan wel een vereiste. Het apparaat kan het niet alleen.

Killzone

De E3 in Los Angeles begint volgende week dinsdag en eindigt op 12 mei. De beurs is een ontmoetingsplek voor de ongeveer vierhonderd ondernemingen uit tachtig landen die er een stand hebben. De Nederlandse inbreng is bescheiden. Playlogic is onder meer van de partij en gaat waarschijnlijk meer vertellen over zijn recente samenwerkingsverband met Sony. Guerrilla, bekend van het schietspel Killzone, werd eind vorig jaar ingelijfd door het Japanse concern.