AMSTERDAM - Philips zet vol in op een nieuwe techniek die een scherper beeld op onder meer mobiele telefoons, mp3-spelers en digitale camera's moet leveren. Beeldschermen uitgerust met de nieuwe techniek trekken bovendien een minder zware wissel op de batterij van draagbare speeltjes, zo belooft het elektronicaconcern.

Philips heeft met New Venture Partners de onderneming Liquavista opgericht. Deze is bedoeld om de techniek, het zogenoemde electrowetting, op de markt te brengen. Electrowetting maakt gebruik van kleine cellen met daarin gekleurde oliedruppels in een waterige omgeving tegen een witte achtergrond. Onder de druppel bevindt zich een elektrode die van spanning kan worden voorzien, waardoor deze als het ware oplicht.

De Nederlandse onderneming spreekt van een revolutie op het gebied van beeldschermen voor mobiel gebruik. De techniek zal volgens Philips een belangrijke rol spelen bij de opkomst van televisie op bijvoorbeeld mobiele telefoons.

Heldere beelden

"De techniek levert heel heldere beelden die zowel binnen als buiten in het zonlicht goed te zien zijn", lichtte Mark Gostick, directeur van Liquavista, toe. Hij verwacht dat volgend jaar de eerste, eenvoudige beeldschermen op de markt komen. Deze zullen in horloges en mp3-spelers zitten. Mobiele telefoons volgen later, omdat daarvoor een verdere ontwikkeling van de techniek nodig is.