AMSTERDAM - De strijd tussen HD-DVD en Blu-ray lijkt goed los te barsten. Wekelijks komen er veel nieuwe berichten rondom beide technieken. De vraag is wie de nieuwe standaard zal leveren als opvolger van de dvd. Dit keer komt BenQ met een Blu-ray brander en TDK met Blu-ray disc's.


De brander heeft een schrijfsnelheid van 2x voor Blu-ray, 12x voor dvd en 32x voor cd

De BenQ BW1000 is een drie-in-één brander. De brander kan 25 en 50 gigabyte Blu-ray schijfjes lezen en schrijven. Daarnaast leest en schrijft hij dvd's (dubbel layer) en cd's.

Snelheid

Nieuwe techniek betekent in eerste instantie ook vaak achteruitgang qua snelheid. Dit geldt zeker voor deze brander, met een schrijfsnelheid van 2x voor Blu-ray, 12x voor dvd en 32x voor cd.

Schijfjes

TDK blijft niet achter in de Blu-ray ontwikkelingen en brengt Blu-ray disc's op de markt. Het bedrijf werkt zelfs aan schijfjes die een opslagruimte van 200 gigabyte hebben. Met de huidige schrijfsnelheid van de branders heb je hier nog niet veel aan, maar in de toekomst zal dat anders zijn.

Layers

De schijfjes zullen acht layers bevatten. Vier aan elke kant van de schijf. Op elke layer dus een opslagruimte van 25 gigabyte.