Fotografieliefhebbers keken reikhalzend uit naar de Canon EOS 30D, die in februari op de PMA-beurs werd geïntroduceerd. Zo ook de recensenten van LetsGoDigital. Lees hier of hun hoge verwachtingen zijn waargemaakt.

Het mag niet ontkend worden dat veel mensen op zijn minst gezegd teleurgesteld waren; zoveel leek er ten opzichte van de Canon EOS 20D niet veranderd. Moest deze Canon 30D nu de Nikon D200 killer zijn? En waarom had de Canon EOS 30D geen tien Megapixels, en geen grotere zoeker? Was er überhaupt wel wat veranderd? Wat echter niet vergeten mag worden is dat in de tijd tussen de D100 en D200 van Nikon, de Canon 30D alweer het vierde nieuwe model van Canon is.


'Als je de Canon EOS 30D in je hand houdt, voelt de camera erg vertrouwd aan'

Eigenlijk kunnen we kort zijn over de buitenkant van de EOS 30D. Deze is vrijwel identiek aan die van de EOS 20D. Ook bij de Canon 30D dient een magnesium legering als basis voor de behuizing. Het ontwerp van de Canon EOS 30D is dan ook uitgekristalliseerd te noemen. Als je de Canon EOS 30D in je hand houdt, voelt de camera ook erg vertrouwd aan. De handgreep is goed vormgegeven en het gewicht is prettig. Eventueel kun je ook een extra batterijgrip onder de camera plaatsen. Het verbetert de handligging en heeft meteen een handige ontspanknop voor verticale opnames.

Zoeker

Nadat Nikon de D200 een grote zoeker had weten mee te geven, had ik gehoopt dat de nieuwe Canon EOS 30D ook een grote zoeker zou krijgen. Dat valt helaas tegen. Een grote zoeker is onontbeerlijk om de scherpte en de compositie goed te kunnen beoordelen voordat je een opname maakt. Feitelijk wordt de opname in de zoeker gemaakt. Wat dat betreft is het ook jammer dat je geen 100% zoekerbeeld hebt, al zou zoiets de camera wel een stuk duurder maken. Maar dat het ook anders kan bewijst Nikon met de D200.

Snel

Met een opstarttijd van slechts 0,15 seconde is de Canon 30D DSLR de allersnelste Canon van dit moment. In de praktijk betekent zo'n tijd dat je direct na het aanzetten van de camera al een opname kunt maken. Dezelfde snelheid wordt ook bereikt vanuit wanneer de Canon 30D in slaapstand staat. Je kunt dus snel reageren op een bepaalde situatie, bijvoorbeeld bij een bruiloft.

De zoeker is wat aan de kleine kant, maar biedt echter wel voldoende informatie. Handig is dat je bij het indrukken van de ISO toets op de camera, de gevoeligheid ook in de zoeker ziet. Het was nog mooier geweest als je de gevoeligheid continu zou zien, maar hier is uitstekend mee te werken.


'De foto's worden zeer snel op de CompactFlash geheugenkaart weggeschreven'

De beeldsnelheid waarmee je kunt werken kent twee standen voor continue opnames, met daarnaast de enkelbeeld opname en de zelfontspanner. Die optie is erg handig, omdat je niet altijd de vijf beelden per seconde nodig zult hebben. Vaak is 3 frames per seconde al meer dan genoeg. De foto's worden dan ook zeer snel op de CompactFlash geheugenkaart weggeschreven. Bij een serie opnames komt de grote buffer bovendien goed van pas. In RAW kun je nu elf beelden maken voor de interne buffer vol is.

Picture Style

Een opmerkelijke instelling is de Picture Style, die we ook kennen uit de EOS 5D en de EOS 1D Mark II N. Deze is niet meer te vergelijken met de parameters zoals we die kennen uit de Canon EOS 20D. Iedere Picture Style heeft een eigen set instellingen voor verscherping, contrast, verzadiging en kleurtoon.

Bij zwart-wit opnamen is het mogelijk om een kleurfilter (groen, blauw, oranje, etc.) te simuleren. Dat scheelt een hoop gedoe met losse kleurfilters. Wat de Picture Style echt doet zie je vooral als je in het RAW formaat fotografeert en de opgeslagen beelden bekijkt in Digital Photo Professional software, die overigens standaard meegeleverd wordt.

Conclusie

De Canon 30D mag dan wel geen revolutionaire digital reflex camera zijn, en de verwachtingen waren dan ook wel ietwat gedempt, het is en blijft een absolute topcamera. Het concept stond al als een huis, maar met de introductie van de Canon EOS 30D heeft Canon de fundering nogmaals verstevigd.

Voordelen:

 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Zeer goede ruisverhouding bij hoge ISO
 • Grote interne buffer voor serie opnamen
 • Goede kwaliteit behuizing
 • Grote 2.5 inch monitor
 • Spotmeting
 • Snelle opstarttijd
 • Energiezuinig
 • Goede prijs/kwaliteitverhouding
 • Nadelen:

 • Zoeker is klein uitgevallen
 • Geen beveiliging bij verwijderen geheugenkaart
 • Kijk voor de volledige Canon EOS 30D test op LetsGoDigital