TOKIO - Toshiba heeft vrijdag een voorzichtig begin gemaakt met de strijd die dit jaar zal ontbranden over de nieuwe dvd-standaard. Het Japanse elektronicaconcern bracht in Japan als eerste onderneming een dvd-speler op de markt die is gebaseerd op het HD DVD-formaat; de HD-XA1 HD DVD speler. De Verenigde Staten komen in april aan de beurt. De speler kost in Japan 110.000 yen (770 euro).


Deze dvd-speler is de eerste met HD kwaliteit, wat zorgt voor hogere kwaliteit

Als de speler voor 27 april aangeschaft wordt, zullen de dvd's van Resident Evil en de Japanse film Moonlight Jellyfish erbij geleverd worden. Toshiba maakte ook bekend dat computers met de HD-XA1 speler tussen april en juni op de markt komen.

Toshiba, NEC en Microsoft zijn de grootste voorstanders van HD DVD, terwijl partijen als Sony en Philips hebben gewerkt aan de introductie van Blu-ray. Beide standaarden maken een grotere opslagcapaciteit op dvd-schijfjes mogelijk, waardoor bioscoopkwaliteit richting de huiskamers komt. De grote vraag is welke voorkeur de filmmaatschappijen hebben.

Sony verwacht dat Blu-ray pas doorbreekt als zijn nieuwe spelcomputer, de PlayStation 3, in de winkels ligt. Deze introductie is in november gepland. Verwacht wordt dat Sony zijn dvd-systeem echter in juli lanceert. De PlayStation 3 heeft een Blu-ray-speler aan boord.