VEENENDAAL - Wordt het begraven of cremeren? Het is een beslissing die vrijwel iedereen ooit moet nemen, hetzij voor zichzelf, hetzij voor een dierbaar medemens. Wie de voorkeur geeft aan een begrafenis kan naast de oude, vertrouwde natuurstenen grafzerk binnenkort ook kiezen voor een plastic 'grafsteen' of een digitale zerk.

De zogenoemde Digizerk wordt vrijdag in Zwolle gepresenteerd tijdens de uitvaartbeurs Doodgewoon. Met geavanceerde techniek op zonne-energie kunnen er diverse afbeeldingen worden getoond. "Het stelt de nabestaanden in staat om de mooiste herinneringen aan de overledene op de gedenksteen in leven te houden", aldus J. Rijksen van de steenhouwerij in Veenendaal die de Digizerk op de markt brengt.

Foto's

De eerste reacties lopen uiteen van "ontzettend mooi en warm" tot "het is net een glijbaan." In het roestvrijstalen monument is een scherm verwerkt. Daarop kunnen van binnenuit foto's en teksten worden geprojecteerd.

"Nabestaanden krijgen een afstandsbediening mee waarmee ze het monument aan kunnen zetten. Het scherm draait dan rond en stopt vanzelf na enige tijd." Volgens Rijksen komt er geen geluid bij. "Dat zorgt alleen maar voor onrust op de begraafplaats."

Voor de Digizerk moet wel flink diep in de buidel worden getast. Kost een gemiddeld grafmonument 2000 euro, voor de digitale equivalent moet minstens het dubbele worden betaald.