EINDHOVEN - Het is de schrik van drukkerijen, maar futuristen zagen het al lang aankomen: de digitale kranten- en boekenlezer. iRex, een dochteronderneming van het Nederlandse Philips, brengt volgende maand de iLiad eBook reader op de markt. De digitale tekstlezer kan de bestanden ontvangen via een WiFi-verbinding.

De Electronic Reader ER 0100, zoals de iLiad voluit heet, is een draagbaar apparaat bedoeld voor het lezen van tekstbestanden. Het ePaper-scherm meet diagonaal 8,1 inch (20,5 centimeter) en bevat 1024 x 768 pixels (160 dpi). Het scherm is een touchscreen waardoor je dus geen muis nodig hebt.

De iLiad ondersteunt PDF, XHTML, TXT, APABI, OEB en MP3. Het apparaat heeft een 400MHz Intel X-Scale Processor en 128 megabyte intern flashgeheugen.

Krant

Het gewenste eBook of de dagelijkse krant kunnen op verschillende manieren op de iLiad gezet worden: met een USB-stick, een geheugenkaart (Compact Flash en Multi Media Card) of USB-kabel. Het apparaat kan verbinding maken met het internet via WiFi of een ethernetkabel.

De ontwerpers hebben geprobeerd de batterijduur zo lang mogelijk te maken. Volgens de makers kan de iLiad een week lang gebruikt worden, als je gemiddeld drie uur per dag leest.


De iLiad weegt bijna 400 gram

Het apparaat meet 155 x 216 x 16 millimeter en weegt 390 gram. Hoeveel het apparaat precies gaat kosten is nog niet bekend, maar online magazine MobileMag noemt al een prijs van 650 euro.

Begin dit jaar presenteerde concurrent Sony al zijn eigen draagbare speler voor elektronische boeken, de Sony Reader.


Rechts de originele papieren krant, links diens eventuele opvolger, de iLiad