AMSTERDAM - In tijden waar geheime informatie op straat komt te liggen door het verliezen van een USB-stick, is een goed beveiligde stick een uitkomst. De Kingston Data Traveler Elite Privacy Edition wist bij misbruik de informatie die de disk bevat.

Wanneer iemand het paswoord van de stick kent is de informatie alsnog zichtbaar, maar als iemand 25 keer een verkeerde gok heeft gewaagd is de informatie weg.

Coderen

Belangrijke informatie kan daarnaast op de disk gecodeerd worden, de gecodeerde informatie wordt toegankelijk na intoetsen van het paswoord. Ook hier geldt dat de informatie niet zichtbaar wordt, dus wordt gedecodeerd, als het paswoord onbekend blijft.

Snelheid

Naast de beveiliging heeft de stick nog meer mogelijkheden. Zo zijn er versies verkrijgbaar tot vier gigabyte geheugen. De Data Traveler leest data met 24 megabyte per seconde en schrijft met 14 megabyte per seconde.

Besturingssystemen

In het gebruik is de stick makkelijk, hij werkt volgens het 'plug and play' principe. Oudere versies van Windows ondersteunt de Data Traveler niet, wel vanaf 2000 en XP. Ook werkt de stick vanaf de Mac OS9.x en Linux Kernel 2.4 en hoger, maar hier werkt de paswoord beveiliging en data codering niet.