Naast zijn allround activiteiten produceert Samsung ook een portfolio digitale camera's. Samsung introduceerde jarenlang compact camera modellen, maar sinds de bekendmaking van de overeenkomst met Pentax om de krachten te bundelen en samen nieuwe digitale camera producten te ontwikkelen, zien we Samsung ook zijn entree maken in de digitale spiegelreflex markt. LetsGoDigital keek naar de GX-1S, het eerste resultaat van de samenwerking.

De Samsung GX-1S voelt zeker en comfortabel aan in je handen. De camera heeft een licht gewicht (ongeveer 505 gram) en de afmetingen (125 x 92,5 x 67 mm) zijn klein genoeg om de camera altijd bij je te kunnen dragen. De voorkant van de Samsung GX-1S beschikt over de standaard Pentax K objectief vatting met AF koppeling. De Samsung GX 1S beschikt over een effectieve 6.1 Megapixel resolutie, heeft een 11-punts AF sensor, bevat een hoge snelheid continue opname modus van 2.8 beelden per seconden tot 8 beelden in JPEG formaat en tot 5 beelden per seconden in RAW mode.

De Samsung GX-1S maakt gebruik van de algemeen verkrijgbare Secure Digital flash kaart om zijn foto's op te slaan. Dit type geheugenkaart is verkrijgbaar in verschillende modellen. Allereerst is er de opslagcapaciteit, welke loopt van 16MB tot 2GB. Daarnaast is er ook een verschil in snelheid. De vastgelegde beelden worden opgeslagen op de Secure Digital geheugenkaart.

Schneider Kreuznach

De Samsung GX-1S digitale SLR camera is verkrijgbaar als body alleen of met een standaard zoomlens. De Samsung D-Xenon 18-55mm f/3.5-5.6 lens is een lichtgewicht (225 g) lens met een Pentax KAF vatting. De Samsung dSLR camera zal gebruik gaan maken van het nieuwe Schneider Kreuznach D-Xenon lenssysteem en de lenstechnologie KAF bajonet vatting van Pentax. Als gevolg hiervan zullen alle Pentax dSLR lenzen te monteren zijn op de Samsung GX-1S.

De nieuwe Samsung GX-1S dSLR bevat een pentaprisma zoeker. Deze stelt de gebruiker in staat de zoeker gemakkelijk te gebruiken en subtiele details te onderscheiden. Het pentaprisma gebruikt een reflecterend oppervlak dat een technologisch coating proces heeft ondergaan waardoor licht efficiënt kan doordringen wat zorgt voor een groot en helder zicht, hoge vergroting van 0,95x en een hoge beelddekking van 95 procent. Dit zou onmogelijk geweest zijn bij een technologie gebaseerd op spiegels.

Gebruiksvriendelijk

De camera kent een totaal van zeven voorgeprogrammeerde scènes, waaronder landschap, macro en standaard. De Samsung GX-1S biedt de meest gebruiksvriendelijke mogelijkheden om foto's te nemen in een verscheidenheid van omgevingen. In Auto SCN mode (groen) herkent de camera automatisch het onderwerp en selecteert vervolgens de beste instelling uit de vijf beschikbare modes: portret, landschap, macro, bewegend onderwerp en standaard. De Auto SCN mode past automatisch de AF, witbalans, verzadiging, scherpte, contrast en belichting aan.

Conclusie

De Samsung GX-1S is gemakkelijk te hanteren, de optie om Custom instellingen te gebruiken is een zeer welkome aanvulling en zal door de amateurfotograaf zeker met open armen ontvangen worden. De beschikbare functies zullen de amateurfotograaf talrijke kansen geven het gewenste moment vast te leggen. Vergeleken met de concurrentie lopen de specificaties van de Samsung GX-1S wel ietwat achter.

Als Samsung echt de intentie heeft om een deel van het moeilijk-te-verkrijgen marktaandeel op te eisen, zal Samsung ongetwijfeld al bezig zijn met zijn eigen digitale SLR systeem en deze zelfgemaakte dSLR later dit jaar zullen introduceren. De PMA 2006 was duidelijk te vroeg, maar de Photokina 2006 (september 26 - oktober 1, 2006) zal zonder meer interessant worden...

Kijk voor de volledige Samsung GX-1S preview op LetsGoDigital.