AMSTERDAM - Terwijl iedereen praktisch ontploft van de vele lekkernijen die tijdens de feestdagen naar binnen zijn gewerkt, is het tijd om de balans op te maken. 2005 was een innovatief jaar waarin vele nieuwe gadgets op de markt kwamen. Een terugblik (én een vooruitblik naar 2006).

Er is bijna geen ontkomen aan: 2005 was absoluut het jaar van Apple. Het bedrijf was voorheen alleen populair bij een klein groepje fanatici, die zworen bij de iMacs. Maar de meeste PC-gebruikers moesten er niet aan denken iets van Apple aan te schaffen. Met de succesvolle komst van de iPod en de apparaten daar om heen is het imago van Apple enorm opgevijzeld.


De apetrotse Apple-topman Steve Jobs met de nieuwste versie van de razendpopulaire iPod

2005 was een mooi jaar voor de fans van de iPod. Het begon al goed in januari met de presentatie van de iPod Shuffle, een mp3-speler met een geheugen van 512 megabyte of 1 gigabyte. De Shuffle heeft veel kritiek moeten verduren omdat de audiospeler niet zoveel schijfruimte heeft als de andere modellen en een LCD-scherm mist. Het gerucht gaat dan ook dat Apple een nieuwe versie van de Shuffle lanceert.

Nano

Verrassen deed Apple ook in september met de iPod nano, een kleine en lichte audiospeler van slechts 7 millimeter dik. De nano verving de iPod mini. Al snel kwam de compacte nieuwe iPod in opspraak omdat deze nogal krasgevoelig bleek te zijn. Apple is daarvoor zelfs voor de rechter gedaagd. Het bedrijf heeft besloten om de iPod nano voortaan te leveren met een beschermhoesje.

Geleidelijk aan werd ook de 'gewone' iPod geavanceerder. Sinds juni verschijnt het apparaat met een kleurenscherm en in oktober werd het lange wachten op de iPod video eindelijk beloond. Lees hier de preview die de redactie van NU.nl schreef over de nieuwe iPod.

2005 was zonder twijfel het jaar van Apple, maar ook 2006 lijkt een goed jaar te worden voor topman Steve Jobs. Speculatie over wat er voor nieuwe producten uit Californië gaan komen is er volop. Zo gaan er geruchten dat Apple zijn assortiment volgend jaar uitbreidt met consumentenelektronica zoals een iPod Boombox. De tweede week van januari vindt in San Francisco het jaarlijkse Macworld Expo plaats. Het is meestal bij dit soort grote evenementen dat Apple haar nieuwe producten toont.

Concurrenten

Het behoeft geen uitleg dat andere gadgetfabrikanten maar wat graag een graantje meepikken van het succes van Apple. Soms gaat dat vrij schaamteloos, zoals de iPod-kloon die in de Aldi te koop is, of de Super Shuffle uit Taiwan.

Creative

Andere bedrijven pakken het toch wat subtieler aan, zoals Creative. De Creative Zen Micro Photo doet inderdaad denken aan de iPod photo, maar is op een geheel eigen manier vormgegeven. Toch introduceerde Creative aan het einde van het jaar een multimediaspeler die sterk deed denken aan de iPod video. De Zen Vision:M heeft net als de iPod video een 2,5 inch beeldscherm en een harde schijf van 30 gigabyte. Creative was overigens wel eerder met het gebruiken van de naam nano; al in juni verscheen een mp3-spelertje genaamd Creative Zen Nano Plus.


De Creative Zen Vision:M

Sony

Snel na de presentatie van de iPod nano kwam Sony met een nieuwe versie van haar Walkman. De snelle reactie van Sony heeft even op zich laten wachten. Het is nog maar iets meer dan een jaar dat Sony is afgestapt van haar eigen muziekformaat ATRAC en het MP3-formaat heeft omarmd. Nu is het bedrijf bezig met een inhaalslag. In augustus kwam Sony met een boonvormige mp3-speler op de markt, de Walkman Bean, een serie kleine mp3-spelers met flashgeheugen.

Ook LG Electronics begeeft zich sinds het afgelopen jaar op de mp3-markt. BenQ, waarvan er geruchten gingen dat het de afdeling MP3-spelers zou afstoten, bewees in de laatste maand van het jaar het tegendeel, met de introductie twee nieuwe Joybee-spelers.

Games

De fabrikanten van games consoles hebben in 2005 ook niet stilgezeten. Gamers over de hele wereld keken met spanning uit naar de komst van de Xbox 360. Ook in Nederland zijn gamers 's nachts naar de winkel gegaan om hun nieuwe gameconsole op te halen. In oktober konden enkele gelukkigen al kennismaken met de console in de Amsterdamse Westergasfabriek. Voor degenen die voor de kerst op de bonnefooi een exemplaar wilde kopen, had Microsoft slecht nieuws. Heel december was de Xbox 360 al uitverkocht.


Bill Gates speelt een spelletje op de nieuwe Xbox 360

Nintendo kwam dit jaar met de Nintendo DS en de Gameboy Micro. Dit jaar werden gamers ook alvast lekker gemaakt voor de Nintendo Revolution, een console voorzien van 512 megabytes aan intern flashgeheugen, draadloze controllers, twee USB 2.0 poorten en ingebouwde toegang tot Wi-Fi.

Controller

Vooral de controller is revolutionair. Het ding heeft iets weg van een traditionele afstandsbediening en werkt voornamelijk op sensoren. Als de controller op het scherm wordt gericht, reageert hij op elke beweging die wordt gemaakt. Zo kan met de controller gezwaaid worden als een zwaard, of geslagen worden alsof je aan het tennissen bent.

Playstation

Sony heeft uiteraard ook niet stilgezeten. De PSP (PlayStation Portable) bereikte in september ons land. Nederlanders hebben lang op de PSP moeten wachten. In maart werd de lancering van de nieuwe spelcomputer in Europa uitgesteld. Het concern vreesde dat niet aan de grote vraag kon worden voldaan. Naast games spelen kun je met de PSP ook films en foto's bekijken en muziek beluisteren. Net als de Nintendo Revolution werd in 2005 al de nieuwe Playstation 3 getoond. De console verschijnt echter pas begin volgend jaar op de markt.

Telecom

Op de mobieltjesmarkt zijn er in het afgelopen jaar weer ontelbare modellen bijgekomen. Interessant is vooral de integratie van mp3-speler en mobiele telefoon. Motorola ging met Apple de samenwerking aan voor de langverwachte 'iTunes telefoon', die overigens vooralsnog niet het grote succes heeft gebracht als gehoopt. Steve Jobs gaf zelf toe dat de telefoon nog niet perfect is. "Het apparaat is niet door ons ontwikkeld, we hebben alleen de software aangeleverd", aldus Jobs.

Aanvankelijk werd gedacht dat Apple misschien in zee zou gaan met Nokia, maar het Finse bedrijf heeft zijn eigen muziektelefoon, de N91. Ook Sony Ericsson deed goede zaken met een muziektelefoon, de Sony W800 en W900 (zie afbeelding links).

Digitale camera's

Het is duidelijk te zien dat de strikte scheidslijn van camera's voor professionals en amateurs aan het vervagen is. Steeds vaker verschijnen er (semi-)SLR's die een brug slaan tussen de compacte digicam en de professionele digitale spiegelreflexcamera, zoals de Finepix S9500 van Fujifilm.

Nikon


De langverwachte Nikon D200

De Digital SLR camera's van Nikon doen het ook erg goed, bij zowel amateurgebruikers als pro's. De afgelopen jaar verschenen D50 en D200 (preview) zijn erg populair bij mensen die iets meer features willen dan alleen een basale digicam kan geven.

Concurrent Canon kwam onder meer met de EOS 5D, maar vergeet ook de amateurfotograaf niet. Kodak liet weten ook de vrouwelijke fotografen niet te zijn vergeten.