AMSTERDAM - De aandacht was groot toen Apple afgelopen oktober de iPod video aankondigde. Voor het eerst was het mogelijk om video's te bekijken op de uitermate populaire muziekspeler. Maar hoe zou dat zijn: films bekijken op een iPod? De redactie van NU.nl nam een paar weken de zwarte versie van de iPod video (30 gigabyte) onder handen.


Apple voorman Steve Jobs bij de presentatie van de nieuwe iPod

De iPod video wordt geleverd in een kleine vierkante doos die je kunt openklappen. In de linkerkant vinden we de dockadapter, USB kabel, de bekende witte oordopjes en een gebruiksaanwijzing. In de rechterkant van de doos ligt de iPod video.

Beschermhoesje

Heel verstandig wordt ook een beschermhoesje meegeleverd bij de iPod video. Amerikaanse consumenten daagden Apple namelijk twee maanden geleden voor de rechter wegens klachten over krassen op het kleurenschermpje van de iPod nano. Volgens deze gedupeerden wist Apple van de krasgevoeligheid, maar bracht het bedrijf de speler toch op de markt.

De iPod video wordt nu geleverd met een zelfde soort beschermhoesje waarmee de iPod nano tegenwoordig ook in de winkels ligt. Dit hoesje zit behoorlijk strak om de iPod heen en de knoppen zijn niet meer bereikbaar. Toch is de bescherming geen overbodige luxe. Als je een paar weken de iPod gewoon in een broezak stopt, is de kans groot dat er een hoop krassen op het scherm komen. Dat zou zonde zijn van het mooie 2,5 inch LCD-scherm.

USB-kabel

Aan de bovenkant van de iPod video zit een schuifje waarmee je de toetsen van de speler blokkeert. Rechts daarvan zit de aansluiting voor de oordopjes. Aan de onderkant valt de USB kabel te bevestigen waarmee de iPod met een pc of mac verbonden kan worden. Op die manier worden bestanden uitgewisseld en wordt de batterij opgeladen.

Zodra de iPod met de computer verbonden is, wordt deze herkend als verwisselbare schijf. Consumenten die geen iTunes hebben, worden eerst verzocht om dit muziekprogramma te installeren. De bestandsuitwisseling gaat namelijk zoals gebruikelijk is bij de iPod via iTunes. Het is dus niet mogelijk om 'gewoon' bestanden naar de verwisselbare schijf te verslepen.

iTunes

Als iTunes op de computer staat, begint de synchronisatie. Hierbij wordt de muziek, foto en videobibliotheek van dit muziekprogramma overgebracht naar de iPod. De duur van de bestandsoverdracht is uiteraard afhankelijk van de snelheid van USB (1.1 of 2.0) en de hoeveelheid en grootte van de bestanden.

Als bestanden worden uitgewisseld tussen iTunes en de iPod, verschijnt op het LCD-scherm van de muziekspeler 'do not disconnect'. Als de synchronisatie afgerond is, valt de speler weer gewoon te gebruiken.

Foto's

Foto's die op de iPod video zijn gezet, krijg je in eerste instantie te zijn in vijf rijen van zes foto's. Tussen de verschillende foto's valt te navigeren met het zo welbekende scrollwheel. Uiteraard vallen de foto's stuk voor stuk te bekijken, maar ze zijn ook in een diashow weer te geven.

Video's

Maar het meest benieuwd zijn we natuurlijk naar de videofunctie van de vijfde generatie iPod. Deze video's moeten aan behoorlijk wat eisen voldoen. De speler ondersteunt alleen de bestandsstructuren .m4v, .mp4 en .mov. Veel voorkomende videoformaten als Divx, Xvid en AVI (h)erkent de iPod video dus niet.

De formaten die de speler wél ondersteunt moeten aan specifieke eisen voldoen. Zo mogen ze bijvoorbeeld meestal een maximale resolutie van 320 x 240 pixels hebben. De kans is dan ook groot dat de meeste video's die op de harde schijf staan niet zomaar op de iPod video kunnen.

Natuurlijk is het in de toekomst ook in Nederland mogelijk om video's te kopen via de Music Store van Apple. Verder zijn er al behoorlijk wat videopodcasts op internet te vinden. Een andere mogelijkheid is natuurlijk het converteren van video's. Bij de iPod video wordt geen software geleverd waarmee dit mogelijk is.

Quicktime

Eén van de converteermogelijkheden is Quicktime 7 pro. Met dit programma is het mogelijk om video's naar een bestandsformaat over te zetten die de iPod video ondersteunt. Maar de handige zoeker zal ook wel andere (soms gratis) programma's vinden. Ook staan op meerdere websites uitgebreide mogelijkheden opgesomd zoals op Macosx.nl. Dit converteren kan een zeer tijdrovend werk zijn, afhankelijk van de snelheid van de computer en de bestandsgrootte.

Het duurt gemiddeld zo'n twee secondes om een video op de iPod te openen. Door op de middelste knop te drukken en met het scrollwheel te draaien spoelt de speler voor- of achteruit. Met het scrollwheel valt ook het geluidsniveau aan te passen.

Muziek

Verder kun je de Ipod ook gebruiken voor spelletjes, als agenda en klok. Uiteraard is het nog altijd mogelijk om gewoon muziek te luisteren op de iPod video. Er passen heel wat mp3'tjes op de harde schijf van 30 of 60 gigabyte. Tenslotte is en blijft muziek afspelen de belangrijkste functie van de iPod.