AMSTERDAM - Nikon was niet de allereerste die een camera met Wi-Fi mogelijkheid aankondigde. Maar het bedrijf was wel de eerste die een Wi-Fi in de camera zelf had ingebouwd. Voor de professionele Nikon modellen was er al een, kostbare, dure, Wi-Fi module te verkrijgen. Met de introductie van de Nikon P1 is Wi-Fi ook voor de consument betaalbaar geworden. Deze digitale camera wordt deze week getest op LetsGoDigital.

De Coolpix P1 heeft een resolutie van maar liefst 8 Megapixels. De Nikon P1 is uitgerust met een 3,5x optische zoom, waarmee de meeste situaties prima zijn vast te leggen. In combinatie met een plezierig compacte en lichte body is de Coolpix P1 een interessante digitale camera om altijd mee te nemen. En omdat je de foto's ook draadloos naar je laptop kunt sturen, hoef je op vakantie, tenzij je de laptop thuis laat, ook geen kabeltje meer mee te nemen, een onderdeel waarvan je toch altijd weer vergeet waar je het hebt opgeborgen.

Verbinding

Aan de rechterzijde valt meteen een zwart vlakje op. Daar zit de zender om een draadloze verbinding via Wi-FI tot stand te brengen. De verbinding werkt zowel met het 802.11b (11 Mbps) als het 802.11g (54 Mbps) protocol. Als er een verbinding tot stand is gebracht is een blauwe lamp te zien. Naar de achterzijde van de Nikon P1 zal echter het meest gekeken worden. Daar zit centraal een grote 2.5-inch monitor.

Scherm

Het groot formaat scherm achterop is erg prettig om mee te werken. Bij veel zonlicht is het wat lastiger te zien, maar in de meeste gevallen zal het uitstekend voldoen. Naar eigen wens kun je meer of minder informatie zien. Om de foto's draadloos door te sturen, moet de Nikon P1 op de blauwe stand gezet worden. Voordat ze doorgezonden kunnen worden, dient een zogenaamd profiel aangemaakt te worden. Daartoe moet de Nikon Coolpix P1 met een kabel via de USB poort verbonden worden met de computer. Het maken van een profiel is een fluitje van een cent.

Prima beelden

Met de Nikon Coolpix P1 wordt in de eerste plaats vooral de gemiddelde consument aangesproken. Deze gebruiker wil gewoon zonder veel gedoe een goede foto hebben. Daarin stelt de Nikon P1 allesbehalve teleur. Integendeel, de Nikon Coolpix P1 levert prima beelden af. Wie toch een beetje meer wil spelen met fotografie kan met de Coolpix P1 ook aardig uit de voeten. De camera kent zelfs een diafragmavoorkeuze, zodat de camera de creatieve gebruiker zeker aan zal spreken.

Accu

De Nikon Coolpix P1 heeft een resolutie van 8 Megapixels en dat betekent al snel grote bestanden. Gelukkig zijn er grote capaciteiten te verkrijgen bij de Secure Digital (SD) geheugenkaarten. Een Lithium Ion accu voorziet de Nikon Coolpix van stroom. Zonder gebruik van Wi-Fi kun je lang blijven fotograferen. Gebruik je de Wi-Fi verbinding vaak, dan moet je er rekening mee houden dat je iedere dag de accu zult moeten opladen.

Conclusie

Het werken met Wi-Fi is leuk en de Nikon Coolpix P1 maakt het ook nog eens erg handig, al zijn de mogelijkheden op dit moment redelijk beperkt. Het leuke van Wi-Fi functie is dat je in een andere kamer of buiten kunt fotograferen en tegelijkertijd een foto uit een printer kunt laten komen. Mits deze natuurlijk Wi-Fi ondersteunt en uiteraard is aangesloten op het netwerk, maar dat is steeds vaker het geval.

Nikon heeft overigens een speciale optionele adapter ontwikkeld om een printer mee uit te rusten zodat deze te gebruiken is als Wi-Fi printer. Met de Nikon Coolpix P1 zijn we weer aan de start van een nieuwe periode beland. Die van het doorsturen van foto's via netwerken. Het is nu nog vooral speelgoed voor zogenaamde 'early adapters', maar het zal weldra voor iedereen de normaalste zaak van de wereld zijn.

Voordelen:

 • Wi-Fi module ingebouwd
 • Goede kwaliteit lens
 • Intelligente ingebouwde software
 • Goede ruis/signaal verhouding bij lage ISO
 • Uitstekende macro kwaliteit
 • Gebruiksvriendelijk
 • Veel uitleg tijdens gebruik camera
 • Nadelen:

 • In combinatie met Wi-Fi beperkte accu capaciteit
 • Weinig handmatige instelmogelijkheden
 • Vanaf 200 ISO ruis waarneembaar
 • Hoge verscherping van JPEG
 • Lichte vertekening bij groothoek
 • Kijk voor de volledige Nikon Coolpix P1 test op LetsGoDigital