AMSTERDAM - In augustus van dit jaar werd tijdens een persconferentie van Canon een nieuwe serie digitale camera's gepresenteerd, waaronder de nieuwe Canon Digital IXUS 750. Deze digitale camera wordt deze week getest op LetsGoDigital.

Het grootste verschil met de voorganger, de Canon Digital IXUS 700, is de grote monitor achterop. De Canon IXUS 750 is nu voorzien van een 2,5-inch monitor. De resolutie van de CCD is met 7,1 Megapixels groot genoeg om er een mooie A3 afdruk van te maken. Ook de DIGIC II processor, een van Canon's sterkste troeven, levert hier een duidelijke bijdrage aan.

Goede beeldkwaliteit

Het is dezelfde processor die zich in de andere modellen van Canon bevindt, waaronder de EOS 1Ds Mark II. De DIGIC II staat garant voor korte opstarttijden, korte ontspanvertraging, snelle beeldverwerking en een goede beeldkwaliteit. Dankzij het 7.7-23.1 mm objectief, vergelijkbaar met 37-111 mm bij een kleinbeeld formaat camera, kunnen zowel close-ups als portretjes worden gemaakt.

De camera voelt bijzonder goed aan en heerlijk solide; de IXUS 750 camera kan tegen een stootje. Door de afgeronde hoeken ligt de Canon IXUS 750 prettig in de hand, deze valt automatisch goed om de camera heen.

Fraai zoombereik

De voorkant van de camera wordt voor het belangrijkste deel ingenomen door een 3x optisch zoomobjectief. Rechts van de zoeker zit het lampje dat onder andere aangeeft wanneer de zelfontspanner actief is en dat tevens dienst doet als hulplicht voor de autofocus.

De 2,5 inch monitor is van een goede kwaliteit en biedt voldoende informatie. Rechts van de monitor bevindt zich het zenuwcentrum van de camera. Hier zitten de knoppen om de camera mee te bedienen. De vierwegschakelaar daaronder regelt de belangrijkste instellingen, zoals de gevoeligheid, de flitsstand, beeldsnelheid en de macro of landschapsscherpstelling.

Soepel

Na het indrukken van de aan/uitschakelaar komt het objectief naar buiten. Na ongeveer een seconde kan de eerste foto al gemaakt worden, een hele nette tijd. Het scherpstellen gaat lekker vlot, ook bij weinig licht. In dat geval komt het AF-hulplicht in actie. Het resultaat is hoe dan ook een goede, nauwkeurige en scherpgestelde opname.

PictBridge

De Canon IXUS 750 is voorzien van PictBridge. Sluit je de Digital IXUS 750 via een USB kabel aan op een PictBridge compatible printer, dan is één druk op de knop voldoende om een mooie afdruk te krijgen. Steeds meer printers hebben PictBridge en ook Canon zelf heeft een mooi gamma aan kleine en grote printers, zoals bijvoorbeeld de Canon SELPHY DS810.

In eerste instantie is de Canon Digital IXUS 750 bedoeld voor de hippe snapshooter. Je kunt op de Canon IXUS 750 dan ook niets regelen aan sluitertijd of diafragma. Testen met hogere compressie, dus kleinere bestanden, waren indrukwekkend.

Experimenteren

Door in de praktijk even lekker te experimenteren met de instellingen leer je het gedrag van de camera te herkennen en zul je eerder bepaalde effecten aandurven. Het geeft in ieder geval veel ruimte voor creativiteit.

Een handige instelling is het raster, zeker als je een landschap of gebouw fotografeert. Je wilt dan immers graag alles recht hebben en een raster is hierbij een zeer zinvol hulpmiddel.

Via de pictogramstanden maakt de Canon Digital IXUS 750 voor de gebruiker al de nodige keuzes. In totaal zijn negen verschillende situaties geprogrammeerd, waaronder ook instellingen voor sneeuw, strand, vuurwerk en onderwater. De IXUS 750 stelt hierbij zelf de witbalans, gevoeligheid, beeldtransport en flitser in. Handig als je niet na wilt denken, of als je nog wat minder ervaren bent.

Bij de Canon IXUS 750 levert Canon een 32MB SD-kaart. Daarop kun je de eerste foto's maken, maar echt zinvol zijn dit soort kaartjes niet.

Razendsnel

De Canon IXUS 750 is voorzien van een USB 2.0 High Speed aansluiting. Daarmee kunnen de beelden in een razendsnel tempo worden overgezet. Met een volledige acculading kunnen ongeveer 100-150 foto's worden gemaakt.

Conclusie

De Canon IXUS 750 is met zijn ronde vormen en strakke design een zeer goed ontworpen camera. Bovendien is de IXUS 750 niet alleen mooi, hij is ook erg stevig en solide gebouwd en ligt goed in de hand. Een camera waarbij de combinatie van design en gemak uitstekend samen gaat, een doordacht concept!

De Canon Digital IXUS 750 is ook een erg plezierige camera om mee te werken. De meeste instellingen worden automatisch door de camera geregeld, maar dat mag bij een digitale camera in dit segment geen probleem zijn. De resultaten die de Canon 750 digitale camera levert zijn erg goed. De scherpte is prima, er zijn weinig kleurranden en de kleuren zijn natuurgetrouw.

Ook bij hogere ISO waarden weet de Digital IXUS 750 zijn mannetje te staan. Dit is zeker een pluspunt. Er is wel ruis aanwezig, maar dankzij de goede DIGIC II processor blijft het alleszins binnen de perken. Ook het objectief is erg fraai. Er is vertekening in de groothoek, maar die is minder dominant dan bij menig concurrent.

Hiermee is de Canon IXUS 750 niet alleen een camera die interessant is voor de trendy fotograaf, maar ook voor iedereen die een goede degelijke compactcamera wil hebben. Een aanrader!

Pluspunten:

 • Solide ontworpen behuizing
 • 2.5-inch formaat LCD
 • DIGIC II processor
 • Overzichtelijk gebruikersinterface
 • Nederlandstalig menu
 • Uitstekende JPEG compressie
 • USB 2.0 Hi-Speed
 • Kleurecht
 • AF-hulplicht
 • Hoge resolutie
 • Scherpe en detailrijke opname
 • Nadelen:

 • Geen diafragma en sluitertijd voorkeuze
 • Geen live histogram
 • Beperkte opslag geheugenkaart geleverd
 • Beperkte accu capaciteit
 • Lichte vertekening bij groothoek opnamen
 • Kijk voor de volledige recensie op LetsGoDigital.