AMSTERDAM - Fotograferen kan soms knap frustrerend zijn. Heb je met die dure digitale camera een foto van een doelpunt gemaakt, blijkt die foto achteraf onscherp te zijn. Gelukkig kunnen onscherpe foto's wel eens voor altijd tot het verleden gaan behoren. Zdnet meldt namelijk dat onderzoekers aan een camera werken die past focust nadat de foto is genomen.


Licht onscherpe foto's van het Reichstag-gebouw in Berlijn zouden met de nieuwe techniek tot het verleden behoren

Bij de huidige digitale camera's registreert een sensor achter de lens de lichtsterkte op iedere pixel van het oppervlak. Als de lichtstralen niet juist gebundeld zijn, ontstaat onscherp beeld. Een team van de Amerikaanse Stanford University hebben een methode bedacht waarmee de lichtstralen kunnen worden bijgesteld nadat ze de camera hebben bereikt.

Sensor

De onderzoekers hebben volgens Zdnet een plaatje tussen de lens van de camera en de sensor gezet. Op dit plaatje zitten 90.000 lenzen, elk van slechts 125 micrometer (0,125 mm) doorsnee. Van elke microlens wordt onthouden hoeveel licht deze ontving en in welke hoek dit binnenkwam.

Software zou deze waarden vervolgens voor elke microlens aanpassen om te berekenen hoe het beeld eruit had gezien als het was scherpgesteld. Niet alleen de complete afbeelding, maar ook elk onderdeel van de foto kan apart worden ingesteld.

De onderzoekers hebben nog niet bekend gemaakt wanneer de eerste commerciële versie verwacht kan worden.