Lieve Sinterklaas,

het afgelopen jaar zijn de redacteuren van NU.nl heel braaf geweest. Ik hoop dan ook dat u op uw verjaardag ons redactiehuisje niet stilletjes voorbij rijdt, maar ons komt verblijden met een bezoek. Hopelijk neemt u iets van onze verlanglijst mee.

Net als vorig jaar is elke gadget-verlanglijst niet compleet zonder op zijn minst één Apple-product. De iPod is nog steeds immens populair en er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan de hype. Op tijd voor de feestdagen presenteerde Apple-koning Steve Jobs in oktober trots de langverwachte iPod met videofunctie. Afleveringen van televisieprogramma's als Lost en Desperate Housewives zijn te downloaden via het eveneens populaire iTunes en vervolgens af te spelen op de vernieuwde iPod. Dat hier behoefte aan is, blijkt al aan de verkoopcijfers: in twintig dagen tijd heeft Apple een miljoen video-opnames verkocht.

De nieuwe iPod kwam krap een maand na de presentatie van de iPod nano, een kleine en lichte mp3-speler. Hij meet namelijk 9 bij 4 centimeter en is slechts 7 millimeter dik. Als de Sint niet genoeg ruimte in de schoenen op de redactie vindt voor een iPod, kunnen we met een nano ook genoegen nemen.

Mobiel

Op de verlanglijst anno 2005 kan ook een mobiele telefoon niet meer ontbreken. Voor de Apple-fanaten is een Motorola ROKR of RAZR een optie, beide met iTunes-functionaliteit.

Een mobiel moet tegenwoordig toch wel een MP3-speler hebben, daarom kan de Sint ook denken aan bijvoorbeeld de nieuwe Walkman-telefoon van Sony Ericsson, de W900, alhoewel de voorganger, de W800 erg stijlvol blijft. We laten het aan de Sint over.

Nokia

In dit lijstje kan ook Nokia niet ontbreken. De Finse mobieltjesfabrikant heeft het afgelopen jaar veel nieuwe telefoons uitgebracht en verkocht in september zijn miljardste telefoon. In Cannes introduceerde Nokia enkele nieuwe smartphones, waarvan de zakenpapa of -mama er toch wel één van de Sint zou willen hebben. De drie trendy mobieltjes zijn pas in 2006 te koop, net als de N92, waarmee je tv kunt kijken op je mobiel. Die zetten we dus pas volgend jaar op de verlanglijst.

Games

Op de verlanglijst staat uiteraard een gamesconsole. Zowel grote als kleine kinderen kijken uit naar de nieuwe consoles van de grote gamesfabrikanten. De Xbox van Microsoft zal op het nippertje in Nederland te koop zijn, namelijk op 2 december. Het is te hopen dat de Sint genoeg centjes meeneemt, want de prijs rond de 300 euro voor een basisversie en 400 euro voor een uitgebreider pakket, met onder meer een verwisselbare harde schijf van 20GB.

Hulpsinterklazen die al voor 2 december hun inkopen willen doen, kunnen voor een nieuwe handheld terecht bij Sony. De Playstation Portable (PSP) is nu enkele maanden in Nederland en kost 249 euro. Naast games spelen kun je met de PSP ook televisie kijken, zodat je bijvoorbeeld de intocht van de Sint op je PSP zou kunnen bekijken.


Op de PSP kun je niet alleen gamen, maar ook tv-kijken

Nintendo

Helaas voor de NU.nl redactie komt de Nintendo Revolution te laat voor de feestdagen. De spelconsole komt begin 2006 in de winkels. Misschien dat er een Piet kan achterblijven om het over WiFi beschikkende apparaat toch nog in de schoen te stoppen. Alleen al de bijzondere controller heeft de redactie zeer nieuwsgierig gemaakt.


Voor de Nintendo Revolution, die begin volgend jaar uitkomt, wil de redactie haar schoenen wel iets langer bij de haard laten staan

Daarentegen is maar de vraag of de Revolution wel in een schoen past. Van geschikter formaat is de Nintendo DS, die al vanaf maart in Nederland te koop is. Door de combinatie van twee LCD-touchscreens, hoogwaardige beeldkwaliteit en multiplayer-mogelijkheden is de Nintendo DS een bijzondere nieuwe stap in de wereld van de gameconsoles.

Camera

Ten slotte wijzen we de Sint er nog even op dat een nieuwe digitale camera nooit weg is. De langverwachte Nikon D200 komt net na de feestdagen uit, maar met een D50 zijn we ook zeer tevreden. Ook de Olympus E-500 zal onze kinderhartjes van blijdschap vervullen. De E-500 beschikt over een Supersonic Wave Filter, dat 35.000 vibraties per seconde stofdeeltjes verwijdert. Maar ook Canon heeft een aantal interessantespiegelreflexcamera's te koop. Het is lastig kiezen dit jaar.

Een onderzoek van Marktresponse geeft echter aan dat de NU.nl redactie opnieuw te inhalig is geweest bij het samenstellen van deze verlanglijst. Nederlanders verwachten gemiddeld ongeveer 135 euro aan Sinterklaascadeaus uit te geven; dit bedrag varieert van gemiddeld 110 euro in huishoudens zonder kinderen tot 186 euro in gezinnen met kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar. Misschien zou het realistischer zijn om toch de ouderwetse kaatseballen in een net te verwachten, vergezeld van een letter van banket.