AMSTERDAM - Televisie kijken op een mobiele telefoon. Voor Nederlanders is het misschien nog toekomstmuziek. Niet als je de splinternieuwe Nokia N92 ziet. Deze mobiele telefoon met verdraaibaar 2,8 inch LCD-scherm werd deze week gepresenteerd op de Nokia Mobility Confence

Het is de eerste Nokia telefoon in de N-serie waarmee het mogelijk is om televisieprogramma's te kijken. Op het 2,8 inch LCD-scherm met 16 miljoen kleuren moeten deze er waarschijnlijk behoorlijk scherp uitzien.

Muziek

Daarnaast heeft de Nokia N92 uitgebreide muziekmogelijkheden. De telefoon heeft een geheugen van 2 gigabyte waardoor het mogelijk is om tot 1500 nummers op te slaan. Natuurlijk valt de muziek te luisteren via een hoofdtelefoon, maar de nieuwe Nokia heeft ook ingebouwde geluidsprekers. Ook heeft het mobieltje een FM-radio.

Camera

Verder beschikt de N92 over een 2 megapixel digitale camera. Foto's zijn per e-mail te versturen naar familie, vrienden of kennissen. De overdracht van bestanden gaat via Wi-Fi, infrarood, bluetooth en USB 2.0.

Symbian

Als besturingsprogramma gebruikt de Nokia N92 de derde editie van Symbian OS. De telefoon wordt in de zomer van 2006 in Europa, Afrika en Azië verwacht en gaat zo'n 600 euro kosten.